Tri osobe poginule u sudaru vozova u Argentini

Satelitski snimci pokazuju da se voz normalno zaustavio na prethodnoj stanici, ali da je onda prošao pored četiri znaka upozorenja prije sudara
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2013. 19:10h

Najmanje tri osobe su poginule dok je više od 200 povrijeđeno u sudaru dva prigradska voza u predgrađu Buenos Ajresa, saopštile su argentinske vlasti.

Najmanje petoro povrijeđenih je u teškom stannju, dok će jednoj mladoj osobi morati da se amputira noga

Argentinska agencija za željeznicu odbacila je mogućnost da je kvar uzrok nesreće i naznačila da ljudska greška razlog što je jedan prigradski voz udario u drugi koji je stajao između stanica.

Sindikat, s druge strane, brani radnike i navodi da je taj voz imao probleme s kočnicama. Satelitski snimci pokazuju da se voz normalno zaustavio na prethodnoj stanici, ali da je onda prošao pored četiri znaka upozorenja prije sudara, navodi agencija i dodaje da je "prije znaka upozorenja, mašinovodja trebalo potpuno da zaustavi kompoziciju, što se nije desilo".

Mašinovođa i njegov pomoćnik su preživjeli nesreću, ali ne mogu da pričaju, rekao je ministar saobraćaja. Vlasti navode da su najmanje tri putnika poginula i da je u četiri obližnje bolnice na liječenje primljeno više od 200 povrijeđenih.

(Foto: Beta/AP)

Najmanje petoro povrijeđenih je u teškom stannju, dok će jednoj mladoj osobi morati da se amputira noga. Jedan od sindikalnih vođa stao je u odbranu zaposlnih i naveo da voz uopšte nije trebalo da bude pušten u promet, pošto je na popravci bio šest mjeseci, a onda poslije kratkog rada opet opozvan zbog problema s kočnicama.

Dodao je da je sindikat upozoravao na probleme s kočnicama ali da je voz ipak korišćen za prevoz putnika.

Ministar saobraćaja Florensio Randazo, koji je poslije prošlogodišnje nesreće s vozom u kojoj je poginuo 51 čovjek dobio zaduženje da unaprijedi prigradske željeznice, rekao je da će u otrkivanju odgovornih pomoći snimci "crne kutije", ali je on takođe naznačio mogućnost kvara kočnica.

Galerija

Bonus video: