Kineski rat protiv korupcije

Gozbe, pokloni, putovanja i upotreba službenih vozila u Kini progutali oko 10 odsto državnih prihoda u prošloj godini. Suzbijanje rasipništva u državnom aparatu među najvažnijim ciljevima novog kineskog rukovodstva
89 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2013. 12:07h

I u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta čašćavanje za stolom i razmjena poklona kao što su cigarete i alkoholna pića dio su kulture i služe da "unaprijede međuljudske odnose", odnosno, olakšaju postizanje dogovora.

Javni troškovi koje su kineski političari, državni službenici i partijski funkcioneri napravili prilikom putovanja po zemlji i inostranstvu, tokom ručkova i večernjih banketa drastično su porasli u protekle dvije i po decenije.

Oni su sa 37 milijardi juana u 1989, skočili na 300 milijardi u 2003. godini, da bi u 2010. godini prešli granicu od bilion juana (oko 130 milijardi eura). Pretpostavlja se da prošlogodišnji troškovi čine čak desetinu državnih prihoda.

U prošlosti su izdavane brojne naredbe za štednju, ali je praksa bogatih gozbi i neodgovornog trošenja nastavljana. Zato je novo kinesko državno rukovodstvo, na čelu sa generalnim sekretarom Centralnog komiteta Komunističke partije Si Đinpingom, odlučilo krajem prošle godine da se uhvati u koštac sa problemom rasipništva u partijskom i državnom aparatu.

Neposredno po stupanju na poziciju generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Kine u novembru, Si Đinping, koji je u martu ove godine izabran i za predsjednika te zemlje, održao je govor u kojem je istakao da rasipništvo i korupcija prijete da unište i partiju i državu i objavio smjernice za štednju kojima se ograničava samovolja partijskih funkcionera i državnih službenika.

Među tim direktivama nalazi se preporuka da se partijski i državni činovnici pri susretima sa klijentima i drugim službenicima oblače jednostavno, smanje svoju pratnju, da se odreknu gošćenja na večerama i razmjene skupih poklona.

Điping je tada pozvao svoje partijske kolege da ostvare moralno čistu vladu, budu disciplinovani i izbjegnu nepotizam tako što će zauzdati svoje rođake i prijatelje.

U januaru je saopštio i da će kampanja protiv korupcije biti temeljna i slojevita, kaznena ali i preventivna, te da u njoj neće biti pošteđeni "ni tigrovi, ni muve," odnosno, ni funkcioneri umiješani u krupne afere, ni lokalni kadrovi koji svojim nemoralom direktno nanose nepravdu stanovništvu.

Službenici da se hrane u studentskim menzama

Od početka kampanje, od državnih službenika se traži da na se putovanjima hrane u studentskim menzama i odsjedaju u radničkim domovima, a tokom velikog partijskog kongresa u martu od delegata iz redova vojske je traženo da dijele hotelske sobe tokom boravka u prestonici.

Kretanje 8.500 službenih automobila u gradu od 13 milona stanovnika Guangdžou se već izvjesno vrijeme prati pomoću GPS sistema. Vozače pozivaju u slučaju da su kontrolori primijetili da se automobil zaustavio na sumnjivim lokacijama poput kafane, saune ili luksuznog hotela.

Od uvođenja tog sistema prosječan broj pređenih kilometara službenih vozila pao je za gotovo trećinu i lokalna vlada sada štedi po 800 američkih dolara po automobilu mjesečno.

Nedavno su izdate i nove tablice za vojne automobile kako bi se spriječio nelegalni biznis u kojem su vojne tablice na crnom tržištu prodavane civilima za velike sume novca, jer je njihovo korišćenje omogućavalo privilegije kao što su neplaćanje putarina ili izuzeće od saobraćajnih kazni.

Mjere za suzbijanje rasipništva i korupcije, prema saopštenju kineske vlade, dale su konkretne rezultate već dva mjeseca nakon uvođenja, jer je prodaja alkohola u luksuznim restoranima u Pekingu, Šangaju i drugim većim gradovima pala između 25 i 35 procenata.

Male tajne za veliko rasipanje

Da su ovi podaci vjerodostojni i da se službenici minstarstava i lokalne uprave ponašaju skromnije, svjedoči činjenica da su dionice jednog privatnog lanca luksuznih restorana u maju pale za trećinu u odnosu na vrijeme prije početka kampanje, te da su akcije svih 13 firmi proizvođača tradicionalnog alkoholnog pića "baiđiu", čijim se hartijama od vrijednosti trguje na kineskim berzama, potonule i do 44 odsto.

Gubljenje vrijednosti na berzi nisu izbjegli ni proizvođači duvana s obzirom na to da je službenicima u javnom sektoru uvedena zabrana kupovine boksova cigareta vrijednosti preko 1.000 juana (120 eura).

Kineski mediji javljaju i da je od početka kampanje prodaja avionskih karata biznis klase opala za 10 odsto, a u padu je i prodaja modnih brendova poput Luj Vitona čije su torbe korišćene kao poklon pri susretima zvaničnika.

Iako se čini da mjere štednje u državnom aparatu daju rezultate, kineski mediji su posljednjih mjeseci u više navrata izvještavali o tome kako korumpirani službenici nastoje da izbjegnu direktive sa vrha.

Prikrivanje imena učesnika velikih gozbi prilikom plaćanja računa u restoranu, zaklanjanje tablica službenih automobila parkiranih pred restoranima i hotelima, kao i presipanje bezbojnog alkoholnog pića u plastične flašice za vodu, neke su od "mjera" kojima su birokrate u lokalnim organima pribjegle u nastojanju da očuvaju svoje stare navike.

Galerija

Bonus video: