Samoubilački bombaški napadi u centru Damaska

Dvije eksplozije prve su od kada je vojska režima predsjednika Bašara el Asada zauzela strateški važan grad Kuseir
3 komentar(a)
Damask, Sirija, Foto: Rojters
Damask, Sirija, Foto: Rojters
Ažurirano: 11.06.2013. 11:49h

Najmanje 14 osoba ubijeno je u dva samoubilačka bombaška napada u centru Damaska, saopštili su aktivisti i državni mediji. Aktivisti kažu da su eksplozije izbile u blizini policijske stanice i da je u njima povrijeđen veliki broj policajaca.

Samoubilački i automobilski bomaški napadi postali su uobičajeni u Damasku

Sirijska državna televizija pozvala se na izjavu jednog zvaničnika bezbjednosti koji je rekao da je 14 osoba ubijeno a 31 povrijeđena u bombaškim napadima "terorista" počinjenim u blizini policijske stanice na trgu Mardžeh.

Prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja ima mrežu aktivista na području Sirije, u eksplozijama je ubijeno 15 ljudi. Ona je navela da je jedan napad izvršio bombaš saomoubica koji se raznio u stanici na trgu Mardžeh, dok je druga eksplozija izbila van stanice.

Sirijski konflikt počeo je u martu 2011. kada su do tada uglavnom mirne demonstracije protiv režima prerasle u oružani sukob

Samoubilački i automobilski bomaški napadi postali su uobičajeni u Damasku. Dvije današnje eksplozije prve su od kada je vojska režima predsjednika Bašara el Asada uz pomoć libanskog šitskog pokreta Hezbolaha zauzela strateški važan grad Kuseir, u centralnoj provinciji Homs.

Ni jedna grupa nije odmah prijavila odgovornost za eksplozije, mada je za takve napade na Damask i druge gradove pod kontrolom režima odgovornost često prijavljivala Džabhat al-Nusra, organizacija povezana sa al-Kaidom čijeg su vođu SAD nedavno proglasile globalnim teroristom.

U subotu, sedam osoba ubijeno je u eksploziji automobila bombe u centralnoj provinciji Homs, u oblasti koju uglavnom naseljavaju alaviti, vjerska grupa kojoj pripada Asad.

Sirijski konflikt počeo je u martu 2011. kada su do tada uglavnom mirne demonstracije protiv režima prerasle u oružani sukob u kome je, prema procjenama UN, do sada ubijeno više od 80.000 osoba.

Bonus video: