Snouden nestao iz hotela u Hong Kongu

Snouden (29) je napustio hotel Mira, gdje je našao utočište poslednjih nekoliko dana i njegovo mjesto boravka, za sada, nije poznato
88 pregleda 4 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Rojters
Edvard Snouden, Foto: Rojters
Ažurirano: 11.06.2013. 09:46h

Glavni akter razotkrivanja najveće američke afere prisluškivanja telefona i interneta Edvarda Snouden nestao je u Hong Kongu, pošto su američki zakonodavci zahtijevali njegovo hitno izručenje Sjedinjenim Američkim Državama.

Snouden se poslije objavljivanja podataka o špijuniranju krio u Hong Kongu.

Da li je zbog otkrivanja afere prisluškivanja Snouden heroj ili izdajica? >>>

Snouden (29) je napustio hotel Mira, gdje je našao utočište poslednjih nekoliko dana i njegovo mjesto boravka, za sada, nije poznato, javio je britanski BBC. Rojters je naveo, pozivajući se na izjavu hotelskog osoblja, da je Snouden iz hotela otišao juče u podne i vjeruje se da je on još u Hong Kongu, mada je ranije izražavao želju da potraži azil na Islandu.Kina ima ekstradicioni sporazum sa SAD-om, mada analitičari navode da bilo koji pokušaj da se Snouden vrati u Ameriku može da traje mjesecima i mogao bi da bude blokiran od Pekinga.

Rojters je naveo, pozivajući se na izjavu hotelskog osoblja, da je Snouden iz hotela otišao juče u podne i vjeruje se da je on još u Hong Kongu

Rusija je spremna da razmotri zahtjev za davanje azila Edvardu Snoudenu.

"Ako dobijemo takav zahtjev, razmotrićemo ga", rekao je ruskom dnevniku Komersant portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Predesjednik Odbora Dume za međunarodne poslove Aleksej Pusskov je potom upozorio da bi odluka ruskih vlasti da Snoudenu daju azil, mogla da izazove "histeriju" u SAD.

"Ukoliko Snoudenu odobri azil, Moskva će se angažovati da štiti osobe koje se gone iz političkih razloga. To će izazvati histeriju u SAD", napisao je Puškov na svom Tviter nalogu.

Amerikanac koji je radio u kancelariji Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) na Havajima, presnimio je tajna dokumenta o nagledanju interneta i prisluškivanju telefona i prije tri sedmice uzeo bolovanje i odletio u Hong Kong.Snouden je nekada radio kao tehnički asistent u CIA, da bi kasnije postao službenik privatne firme koju je angažovalo američko Ministarstvo odbrane i učestvovao u tajnom projektu NSA.

Bonus video: