No comment

Bijela kuća neće komentarisati špijunski skandal

Portparol Džej Karni je rekao da "ne očekuje da će debata o američkom Programu nadzora baciti sjenku" na evropsku turneju američkog predsjednika Baraka Obame sljedeće nedjelje
1 komentar(a)
Barak Obama u Bijeloj kući, Foto: Reuters
Barak Obama u Bijeloj kući, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.06.2013. 20:10h

Bijela kuća neće komentarisati istragu o internet špijunaži američke NSA niti Edvarda Snoudena koji je radio u CIA i koji je naveo da je on "izvor podataka".

Portparol Džej Karni je rekao da "ne očekuje da će debata o američkom Programu nadzora baciti sjenku" na evropsku turneju američkog predsjednika Baraka Obame sljedeće nedjelje, gdje će prisustvovati Samitu Grupe osam i zvanično posjetiti Njemačku, prenijela je agencija Reuters.

Dvadesetdevetogodišnji Amerikanac Snouden koji je radio u kancelariji NSA na Havajima, presnimio je tajna dokumenta i prije tri nedjelje uzeo bolovanje i odletio u Hong Kong.

On je nekada radio kao tehnički asistent u CIA, da bi kasnije postao službenik privatne firme koju je angažovalo američko Ministarstvo odbrane i učestvovao u tajnom projektu NSA.

"Ako želim da vidim vaš imejl ili poruke na telefonu vaše supruge, mogu to da učinim. Mogu da dođu do imejlova, šifri, podataka sa telefona, kreditnih kartica. Ne želim da živim u društvu u kome se događaju takve stvari u kome se snima sve što kažem", rekao je Snouden za britanski Gardijan, nakon što se sklonio u Hong Kong.

Američki predsjednik potvrdio je istinitost tih informacija, ali je naveo da je cilj prisluškivanja borba protiv terorizma.

Preporučujemo za Vas