Netenjahu: Nećemo se miješati u sirijski građanski rat

Izrael se neće miješati u građanski rat u Siriji sve dok vatra nije na nas uperena, rekao je Netanjahu na sjednici vlade
0 komentar(a)
Benjamin Netenjahu, Foto: Beta/AP
Benjamin Netenjahu, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.06.2013. 14:51h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će se Izrael držati podalje od rata u Siriji, uprkos nasilju koje ugrožava oblast na granici dvije zemlje.

Na Golanskoj visoravni, koju je Izrael većim dijelom okuprao 1967. godine i kasnije anektirao, borile su se žestoko prošle nedjelje snage sirijskog predsjednika protiv pobunjenika kraj linije razdvajanja s Izraelom, gdje patroliraju mirovnjaci UN.

Izrael se neće miješati u građanski rat u Siriji sve dok vatra nije na nas uperena, rekao je Netanjahu na sjednici vlade.

Izrael je od početka ove godine izveo tri vazdušna udara na mete u Siriji, podsjećaju svejtske agencije. Vjeruje se da je gađao pošiljke oružja namijenjene libanskom Hezbolahu. Izraelske snage su takođe povremeno granatirale sirijske pozicije u odgovoru na pucnjavu na izraelskoj strani Golana, navodi Rojters.

Netanjahu je iskoristio situaciju na Golanu da ponovi svoju staru poziciju o izraelskom vojnom prisustvu na istočnoj strani rijeke Jordan, granici moguće buduće palestinske države.

Bonus video: