Američka obavještajna služba krivi novinare za odavanje tajne

Direktor Nacionalne obavještajne službe SAD Džejms Klaper okrivio je medije za odavanje tajne o praćenju svih komunikacija na internetu
0 komentar(a)
džejms klaper, Foto: Beta
džejms klaper, Foto: Beta
Ažurirano: 09.06.2013. 09:55h

Direktor Nacionalne obavještajne službe SAD Džejms Klaper okrivio je medije za odavanje tajne o praćenju svih komunikacija na internetu.

Klaper je ocjenio da je taj program od ključnog značaja za žaštitu nacionalne bezbednosti Amerike.

On je pisanje štampe ocijenio kao "nemarno", dodavši da je sistem usmjeren prvenstveno sa strane građane i njihove i-mejl naloge na Guglu i Majkrosoftu, a ne na Amerikance.

To je drugo oglašavanje direktora američke službe ove nedjelje, nakon što su britanski "Gardijan" i "Vašington Post" objavili da Nacionalna agencija za bezbjednost prati svu komunikaciju miliona ljudi na društvenim internet mrežama, kao i da tajno prikuplja informacije i telefonske listinge američkih građana koji koriste usluge mobilnog operatera Verajzon.

"Tokom ove nedjelje vidjeli smo nemarno odavanje obavještajnih mjera, kojima štitimo američke građane. U jurnjavi da to objave, medijske kuće nisu dale pravi kontekst cijele priče, uključujući i to da se programi nadgledaju od sve tri grane vlasti", saopštio je Klaper.

Bonus video: