Sirija: Pobunjenici osvojili Golan

Šef mirovnih operacija UN potvrdio da je bilo incidenata, uključujući pucnjavu na sirijsko izraelskoj granici i da su pobunjenici osvojili granični prelaz
338 pregleda 9 komentar(a)
Golanska visoravan, Foto: Googlemap
Golanska visoravan, Foto: Googlemap
Ažurirano: 06.06.2013. 13:25h

Pobunjenici protiv režima sirijskog predsendika Bašara al Asada zauzeli su nešto ranije prelaz Kuneitra koji povezuje Izrael i Siriju, a na kome su mirovnjaci svjetske organizacije.

Prelaz Kuneitra u demilitarizovanoj zoni, kojom patrolira UN, je jedini između dve neprijateljske zemlje i preuzimanje kontrole nad njim moglo bi da poveća zabrinutost Izraela za bezbjednost zbog sirijskog građanskog rata.

"Da bilo je pucnjave", rekao je Herve Ladsu novinarima tokom posjete Parizu, dodavši da se pomno prate događaji na Golanskoj visiji, koja je vrlo osjetljiv region, kako je kazao, potvrdivši da je prelaz osvojen.

On je objasnio da su snage UN (UNDOF) preduzele mjere da osiguraju bezbjednost svog personala, ali je naglasio da ti incidenti nisu doveli u pitanje misiju svjetske organizacije.

"Činimo sve da smanjimo rizike. Zatvorili smo punktove koji su bili isuviše eksponirani, ojačali našu opremu i vozila i naše aktivnosti su statičnije", rekao je on, kako je preneo Rojters.

Rojters je, takođe, u isto vrijeme javio da su pobunjenci osvojili granični prelaz u demilitarizovanoj zoni između Izraela i Sirije danas, pozivajući se na aktiviste, dok se žestoki sukobi vode između opozicionih i Asadovih snaga.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji prvi put je danas saopštila da su pobunjenici osvojili granični prelaz kraj okupirane Golanske visije, ali je nejasno da li će borci koji se bore protiv Asada biti u stanju da ga drže.

Austrija povlači mirovne trupe sa Golanskih visoravni

Austrija je danas saopštila da povlači svoj kontingent mirovnih snaga UNDOF sa Golanskih visoravni pošto se sirijski konflikt na kratko prelio na oblast u blizini njihovog položaja.

U zajedničkom saopštenju, austrijski kancelar Verner Fajman i ministar inostranih poslova Mihael Špindeleger saopštili su da je "razvoj događaja... pokazao da se dalje čekanje ne može opravdati".

Sa 377 vojnika, Austrija ima najveći kontingent u međunarodnoj misiji od 900 vojnika mirovnih snaga UN na Golanskim visoravnima, koje razdavajuju Siriju i Izrael. Njene mirovne snage prisutne su u toj oblasti od početka Golanske misije 1974, koja je trebala da razdvoji Izraelsku i Sirijsku vojsku.

Dvije suparničke zemlje prihvatile su formiranje mirovne misije UNDOF pošto je 1973. Sirija bez uspjeha pokušala da povrati oblast koju je Izrael zauzeo 1967.

Pored Austrije, mirovne snage na Golanima imaju Filipini i Indija. Hrvatska je svoj kontingent povukla u martu.

Bonus video: