PREKO VERAJZONA

Gardijan: FBI prisluškuje milione Amerikanaca

Gardijan navodi da Verajzon dostavlja FBI brojeve oba korisnika koji su razgovarali, njihovu lokaciju u trenutku razgovora, trajanje poziva
2 komentar(a)
Verajzon, Telefon, Prisluškivanje, Foto: Beta/AP
Verajzon, Telefon, Prisluškivanje, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.06.2013. 10:11h

Nacionalna agencija za bezbjednost u SAD tajno prikuplja podatke i listinge telefonskih poziva miliona Amerikanaca koji koriste usluge operatera Verajzon.

Prema ekskluzivnim saznanjima britanskog lista Gardijan, tajno prikupljanje podataka počelo je od aprila i prema naredbi u koju je Gardijan imao uvid od Verajzona se zahteva da "na dnevnoj bazi" šalje podatke NSA o svim telefonskim pozivima u svom sistemu, u SAD, kao i pozivima ka inostranstvu.

Prema tom dokumentu, NSA prvi put od kada je Barak Obama došao na čelo SAD prikuplja podatke o telefonskim komunikacijama miliona Amerikanaca, bez obzira da li su osumnjičeni za neko krivično djelo ili ne.

Federalni istražni biro dobio je 25. aprila dozvolu od američkog federalnog suda da neogranično prikuplja podatke u periodu od tri mjeseca, što se završava 19. jula.

Gardijan navodi da Verajzon dostavlja FBI brojeve oba korisnika koji su razgovarali, njihovu lokaciju u trenutku razgovora, trajanje poziva i jedinstvene identifikacione brojeve, dok se sama sadržina razgovora ne provjerava.

List podsjeća da je tokom vladavine Džordža Buša ova mjera značajno korišćena, ali da do sada nije bilo podataka da je i Obamina administracija koristi.

Odlukom suda se obično određuje specifična meta, odnosno korisnik telefona, najčešće osoba za koju se smatra da je strani špijun ili pripadnik terorističke grupe, dodaje se u tekstu.

Gardijan ističe da je prije objavljivanja teksta stupio u kontakt sa američkom NSA, Bijelom kućom i Ministarstvom pravde zatrazivši komentar, ali su svi oni odbili da se oglase. Dodaje se, i da je odlukom suda, koju je potpisao sudija Rodžer Vinson, Verajzonu zabranjeno da javno bilo šta saopšti o postojanju naredbe i postupanju FBI.

"Odbijamo da damo komentar", rekao je Ed MekFejden, iz vašingtonskog biroa Verajzona u izjavi za list.

Gardijan zaključuje da nije poznato da li je samo od Verajzona zatraženo da dostavlja podatke.

Preporučujemo za Vas