Južna i Sjeverna Koreja postigle dogovor o Kaesongu

Poslovanje u industrijskoj zoni Kaesong se oslanjalo na jeftinu sjevernokorejsku radnu snagu i južnokorejska novčana sredstva i znanje i iskustvo
1 komentar(a)
Kaesong, Foto: Reuters
Kaesong, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2013. 07:44h

Sjeverna i Južna Koreja su se dogovorile da razgovaraju o ponovnom otvaranju zajedničke industrijske zone Kaesong i vjerovatno i drugim pitanjima, prenose agencije.

Sjeverna Koreja je saopštila da je otvorena za razgovore sa Južnom Korejom na ponovnom otvaranju kompleksa Kaesong, koji je zatvoren u aprilu zbog rasta tenzija između te dvije zemlje.

Saopštenje Pjongjanga prenijeli su državni mediji, a to je prvi javni odgovor na predlog Seula još iz aprila da se razgovara o budućnosti kompleksa, prenio je AP.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje navelo je da "pozitivno prihvata" saopštenje Sjeverne Koreje i dodalo da će kasnije objaviti kada i o čemu će se tačno razgovarati.

Industrijska zona Kaesong, čije se poslovanje oslanjalo na jeftinu sjevernokorejsku radnu snagu i južnokorejska novčana sredstva i znanje i iskustvo, bila je posljednji preostali simbol saradnje između dvije Koreje sve dok u aprilu zvanični Pjongjang nije zabranio Južnoj Koreji pristup kompleksu i povukao oko 50.000 radnika.

Bonus video: