Sirija: Kusair opet pod kontrolom snaga al-Asada

Ovaj grad važi za veoma bitno strateško uporište i nalazi se u blizini granice sa Libanom
5 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2013. 13:23h

Sirijski pobunjenici bili su primorani da napuste Kasir danas pošto su sirijske državne trupe pomognute Hezbolahom izvele žestok napad.

Ovaj grad važi za veoma bitno strateško uporište i nalazi se u blizini granice sa Libanom.

"Da, Kasir je pao pod kontrolu režima", potvrdio je 25-godišnji Mohamed Avad, jedan od boraca Oslobodilačke sirijske armije, "neka svijet i režim i svi ljudi koji su protiv nas budu srećni sada. Povukli smo se jer nismo mogli izdržati više."

Oslobodilačka sirijska armija koja je držala grad pod kontrolom nekoliko mjeseci, uprkos čestim bombardovanjima i napadima sirijskih snaga, danas se morala povući iz ovog grada koji leži na bitnoj ruti kada je dostavljanje oružja ostalim pobunjeničkim ćelijama u pitanju.

Situacija u gradu u kome se odigrao sukob je, kako javlja USA Today, haotična.

Bojni otrov Sarin nađen u uzorcima krvi uzetim od sirijskih pobunjenika

Francuski list Mond objavio je da su novinari tog lista ubijedili sirijske ljekare da im predaju uzorke krvi, urina i kose uzetih od bolesnih pobunjenika uz obećanje da će uzorci biti analizirani na prisustvo toksina.

Novinari su predali uzorke francuskoj vladi, koja je juče saopštila da su nađeni tragovi nervnog gasa sarina u tim uzorcima, što je prvi stvarni dokaz da je sirijska vlada upotrijebila hemijsko oružje.

U današnjem izdanju lista Mond (Le Monde) piše da su sirijski ljekari pažljivo sakupljali uzorke od bolesnih pobunjenika već izvjesno vrijeme, u nadi da će uspjeti da ih pošalju na analizu u inostrantvo. Novinarima Monda bilo je potrebno oko mjesec dana da ih iznesu iz Sirije, navodi se u tom listu.

U juče objavljenom izvještaju UN o Siriji saopšteno je da postoje "opravdani razlozi" za vjerovanje da su ograničene količine toksičnih hemikalija upotrebljene kao oružje u bar četiri napada u sirijskom građasnkom ratu, ali da je potrebno više dokaza da bi se utvrdilo koji su tačno hemijski agensi korišćeni i ko ih je upotrijebio.

Dokazana upotreba hemijskog oružja mogla bi izazvati jači odgovor međunarodne zajednice na dvogodišnji rat u kojem je do sada ubijeno više od 80.000 osoba.

Američki predsjednik Barak Obama rekao je da bi upotreba tog oružja bila "crvena linija", mada njegova vlada tvrdi da još traži čvrste dokaze.

Rusija: Izvještaj UN-a o Siriji pristrasan

Rusija je danas optužila neke države, koje nije imenovala, da koriste UN izvještaj o ljudskim pravima u Siriji kako bi osudile vladu predsjednika Bašara al-Asada i prešle preko kršenja ljudskih prava njegovih neprijtelja, posebno islamističkih militanata.

Oštra izjava ruskog ministarstva spoljnjih poslova posljednja je u nizu ruskih optužbi upućenih zapadnim državama i međunarodnim grupama da preveliku krivicu za sukob pripisuju Asadovoj vladi. U izvještaju UN istražitelja se navode mučenja, otmice i druga kršenja ljudskih prava koje su počinili pobunjenici a koje su istražitelji "preferirali da ne okvalifikuju kao teroristička djela", kaže se u ruskoj izjavi.

"Izvještaj takođe prećutkuje i druga zvjerstva džihadista, uključujući i mnoge slučajeve seksualnog nasilja nad ženama. Sve se to događa u pozadini sve brojnijih dokaza o zločinima naoružanih islamista protiv civila".

U nalazima objavljenim u utorak UN komisija je rekla da sirijski čelnici moraju da odgovaraju za politiku koja uključuje opsade i granatiranja gradova kao i pogubljenja civila. Vladine snage i njima savezničke milicije počinile su zločine koji uključuju ubistva, mučenja i silovanja, kaže se u izvještaju.

Rusija, koja se protivila osnivanju ove komisije, je rekla da je posljednje od pet izvještaja komisije iskorišteno kako bi se podržala pristrasna slika sukoba u Siriji. "Jednostranost i predrasude izvještaja koriste neke države kako bi ponovo, neutemeljeno, svu krivicu za ono što se događa u Siriji pripisale vladi a da se ni riječ ne kaže o mnogim zločinima protiv čovječnosti i kršenjima ljudskih prava koje čine naoružane radikalne grupe", poručeno je iz ruskog ministarstva.

Ministarstvo nije navelo koje su to države ali je reklo da one idu na ruku "radikalnoj opoziciji" ali je sugerisalo da time potkopavaju šanse za sazivanje međunarodnih mirovnih pregovora o Siriji koje pokušavaju da organizuju Rusija i SAD.

Galerija

Bonus video: