Britanija: Asadove snage koristile hemijsko oružje

"Postoji sve veći broj ograničenih, ali vjerodostojnih informacija da je režim koristio i da nastavlja da koristi hemijsko oružje, uključujući sarin"
5 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2013. 09:48h

Velika Britanija je saopštila da je analize fizioloških uzoraka iz Sirije ukazuju da su, najvjerovatnije, snage režima Bašara al Asada koristile hemijsko oružje.

"Materijal iz Sirije pozitivan je na gas sarin", izjavio je portparol britanske vlade, dodajući da su uzorci, za koje je rekao samo da su "fiziološki", testirani u vojnoj laboratoriji za nauku i tehnologiju na jugu Engleske.

"Postoji sve veći broj ograničenih, ali vjerodostojnih informacija da je režim koristio i da nastavlja da koristi hemijsko oružje, uključujući sarin", ocijenio je on, preneo je AFP.

Prema njegovim riječima, sve je manje mjesta za sumnju.

"Ovo je izuzetno zabrinjavajuće. Korišćenje hemijskog oružja je ratni zločin. Asad mora smjesta da dozvoli neograničen pristup istražnom timu UN", rekao je neimenovani portparol.

I francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijis izjavio je juče da je sarin korišćen nekoliko puta tokom dvogodišnjeg konflikta u Siriji.

"Testovi pokazuju prisustvo sarina u različitim uzorcima kojima raspolažemo", rekao je Fabijis i dodao da su ti rezultati predati Ujedinjenim nacijama.

Fabijis nije precizirao gdje, kada i ko je koristio taj agens, ali je istakao da bi "bilo neprihvatljivo da odgovorni za te zločine ostanu nekažnjeni".

SAD su juče najavile da namjeravaju da sakupe i analiziraju dodatne dokaze o upotrebi hemijskog oružja u Siriji, koje je, prema njihovom uvjerenju, uglavnom pod kontrolom Asadove vlade.

Galerija

Bonus video: