"Zlostavljana duša koja je djelovala iz želje da informiše javnost"

Mening nije želio da prodaje informacije zemljama kao što su Rusija ili Kina, ali je vjerovao da informacije pripadaju narodu
0 komentar(a)
Bredli Mening, Foto: Beta/AP
Bredli Mening, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.06.2013. 09:42h

Haker koji je pomogao Bredliju Meningu izjavio je da američki vojnik nikada nije govorio o pomoći Al Kaidi nakon objavljivanja tajnih dokumenata na Vikiliksu.

Drugog dana suđenja Meningu svedok Adrian Lamo složio se sa tvrdnjom odbrane da je optuženi “zlostavljana duša koja je djelovala iz želje da informiše javnost, a ne da pomaže neprijateljima SAD”.

Pod unakrsnim ispitivanjem advokata Dejvida Kombsa, Lamo je rekao da je Mening veoma emocionalan i da nije imao pod kontrolom krizu seksualnog identiteta, koja mu je stvarala strah od života.

Vojni tužilac tvrdi da je Mening, koji je priznao objavljivanje tajnih podataka preko Vikiliksa, direktno i svjesno pomagao Al kaidi svojim akcijama.

Lamo, kako prenosi AFP, pred sudom je rekao da pitanje pomoći neprijateljima SAD nikada nije bilo pomenuto u kontaktima sa Meningom. Lamo je, takođe, rekao da je obavijestio policiju o razgovorima sa Meningom, jer je strahovao za život vojnika.

Takođe i drugi svjedoci negirali su da je Mening ikada rekao nešto protiv svoje zemlje.

Lamo je podvukao da je Mening objavio povjerljive dokumente o ratu u Iraku i Avganistanu, kao i druge tajne podatke, iz iskrene želje da informiše javnost.

Američka vlada je objavljivanje tajnih dokumenata okarakterisala kao čin izdaje i dovođenje u opasnost građana SAD, dok podržavaoci Meninga predstavljaju jednom vrstom uzbunjivača koji je javnosti dao rijedak uvid u prve linije fronta ratova SAD i spoljne politike zemlje.

Isto tako je i Lamo rekao da Mening nije želio da prodaje informacije zemljama kao što su Rusija ili Kina, ali je vjerovao da informacije pripadaju narodu.

On je prenio da je Mening priznao da je imao kontakt sa Vikiliksom, odnosno Džulijanom Asanžom.

Bonus video: