Kontaminirana voda ponovo curi iz Fukušime

Novo curenje je otkriveno pošto je TEPCO ranije ove nedjelje detektovao radioaktivni cezijum u podzemnim vodama oko postrojenja
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2013. 09:36h

Operatori oštećene nuklearne elektrane u Fukušimi rekli su da su pronašli novo curenje kontaminirane vode.

Nuklearna centrala Fukušima Daići teško je oštećena prilikom katastrofalnog zemljotresa i cunamija prije dvije godine, koji su doveli do topljenja jezgra u reaktorima i ispuštanja radioaktivnih supstanci u vazduh i more.

Tokijska kompanija za struju, ili TEPCO, saopštila je da su radnici koji obilaze postrojenje spazili curenje danas prijepodne i da kontaminirana voda u kapljicama izlazi iz čeličnih tankova sa otpadnom vodom za hlađenje oštećenih jezgra reaktora, dok se povećava pritisak na upravu postrojenja da riješi problem a ono traži dozvolu da vodu pusti u more.

Šef novog regulatornog tela za nuklearnu energiju Sunići Tanaka, koje je formirano nakon što je predhodno diskreditovano zbog katastrofe 2011. rekao je na konferenciji za štampu da TEPCO treba da se odmah pozabavi ovim problemom. Međutim, on je dodao da regulatori ne smatraju ovo pitanje kao opasno, prenio je Rojters.

Novo curenje je otkriveno pošto je TEPCO ranije ove nedjelje detektovao radioaktivni cezijum u podzemnim vodama oko postrojenja i time porekli ranije tvrdnje da je kontaminacija zanemarljiva.

Serija sličnih incidenata s curenjima i nestancima struje u oštećenoj centrali pogađali su postrojenje i u martu i aprilu. Ovi incidenti predstavljaju dodatne udare za kompaniju koja pokušava da ubijedi javnost i vladu da može da riješi problem s curenjima radioaktivne vode iz postrojenja.

Galerija

Bonus video: