Egipat: Zatvorske kazne za 43 radnika zapadnih NVO

Vlasti Egipta optužile su krajem 2011. godine zapadne nevladine organizacije za podsticanje i finansiranje nasilnih demonstracija
1 komentar(a)
Egipat, NVO, Foto: Beta/AP
Egipat, NVO, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.06.2013. 16:01h

Sud u Kairu osudio je na kazne zatvora od godinu dana uslovno do pet godina ukupno 43 Egipćana i stranih državljana, zaposlenih u zapadnim nevladinim organizacijama, zbog ilegalnih aktivnosti i nezakonitog finansiranja iz inostranstva.

Suđenje saradnicima tih organizacija počelo je u februaru 2012

Među optuženima, kojima je uglavnom suđeno u odsustvu jer je većina ranije uspjela da napusti Egipat, nalazilo se, pored državljana SAD, Njemaca i Norvežana, i troje državljana Srbije, koji su takođe prošle godine napustili Egipat.

Vlasti Egipta optužile su krajem 2011. godine zapadne nevladine organizacije za podsticanje i finansiranje nasilnih demonstracija. U decembru te godine policija je pretražila kancelarije u Kairu 17 nevladinih organizacija, među kojima i američkih organizacija Nacionalni demokratski institut (NDI), Međunarodni republikanski institut (IRI) i Fridom haus, i njemačke fondacije Konrad Adenauer, bliske vladajućoj njemačkoj Hrišćansko-demokratskoj uniji.

Suđenje saradnicima tih organizacija počelo je u februaru 2012, ali je u martu te godine većina optuženih, uz kauciju veću od 100.000 dolara, napustila Egipat. Potez egipatskih vlasti izazvao je ozbiljnu napetost u odnosima Kaira sa zapadnim zemljama, a SAD su zaprijetile obustavljanjem vojne pomoći Egiptu, koja godišnje iznosi oko 1,3 milijarde dolara.

Njemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele oštro je kritikovao presude i najavljeno zatvaranje kancelarije

Odlukom egipatskog suda, 27 optuženih osuđeno je na po pet godina zatvora, petoro optuženih dobilo je po dvije godine, dok je 11 optuženih, uglavnom egipatskih državljana, osuđeno na godinu dana zatvora uslovno, javili su egipatski mediji.

Na zatvorske kazne od pet, odnosno dvije godine osuđeni su bivši šef egipatske kancelarije fondacije Konrad Adenauer, Andreas Jakobs, i njegova saradnica Kristijane Bader, prenijeli su njemački mediji.

Kako su prenijeli mediji, dvije godine zatvora izrečene su i jedinom američkom državljaninu koji, u znak solidarnosti sa egipatskim saradnicima nije napustio Egipat, Robertu Bekeru iz Nacionalnog demokratskog instituta.

Beogradski mediji javili su ranije da je u tom institutu bilo zaposleno i troje optuženih državljana Srbije. Na suđenju, koje je prenosila i egipatska televizija, sudija Makram Avad naredio je i zatvaranje kancelarija nevladinih organizacija NDI, IRI, Fridom haus i fondacije Konrad Adenauer, prenijele su agencije.

Njemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele oštro je kritikovao presude i najavljeno zatvaranje kancelarije, navodeći da postupak egipatskog pravosuđa "izaziva zabrinutost" i "slabi civilno društvo kao važan stub demokratije u novom Egiptu".

Bonus video: