Putin: Naše isporuke oružja su u okviru međunarodnog prava

"Pretpostavljam da će se sve članice UN pridružiti poštovanju tih principa, makar počevši od danas"
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.06.2013. 14:24h

On je naveo i da se nada da cijela međunarodna zajednica poštuje sporazum koji zabranjuje naoružavanje nedržavnih činilaca.

Putin je na samitu sa liderima EU naveo da Rusija nema namjeru da "narušava vojnu ravnotežu u regionu" i da su svi dogovori o trgovini naoružanjem sa Sirijom u skladu sa međunarodnim pravom.

"Što se tiče S 300, to je jedan od najboljih raketnih odbrambenih sistema na svijetu. To je ozbiljno oružje. Ne želimo da vojna ravnoteža pretegne na jednu stranu. Potpisali smo taj ugovor pre nekoliko godina, ali on još nije realizovan. Sve naše isporuke su transparentne i ne narušavaju međunarodne zakone", precizirao je Putin.

On je istakao i da se nada da će se UN i sve zemlje članice pridržavati principa koje je predložila Britanija, a to je da se naoružanje može prodavati samo državama.

"Još jednom ponavljam da su bilo kakvi pokušaji da se utiče na situaciju u Siriji putem direktne strane vojne intervencije osuđeni na neuspjeh"

"Pretpostavljam da će se sve članice UN pridružiti poštovanju tih principa, makar počevši od danas", rekao je Putin, a prenosi b92.

Protekle nedjelje zemlje EU su postigle dogovor o produženju sankcija Siriji, ali i o ukidanju embarga na oružje pobunjenicima, što je izazvalo brojne reakcije i ukazalo na podijeljenost među liderima EU.

Iako se očekuje da niko neće slati bilo kakvo oružje prije mirovne konferencije u Ženevi, iz Moskve je odmah stigla ponovljena informacija o dogovoru o isporuci S 300.

Uprkos protivljenju Zapada i kritikama moguće isporuke tog sistema, Moskva nijednog trenutka ne odustaje od stava da bi S 300 poslužio za stabilizaciju situacije u Siriji i "umirivanje" onih koji žele da konflikt dodatno eskalira, navodeći da "pobunjenici ionako nemaju avione".

"Još jednom ponavljam da su bilo kakvi pokušaji da se utiče na situaciju u Siriji putem direktne strane vojne intervencije osuđeni na neuspjeh", predočio je Putin.

Ruski predsednik je, komentarišući najavljenu mirovnu konferenciju o Siriji u Ženevi, podvukao da "mirovnom procesu ne doprinose ponašanje pojedinih lidera pobunjenika i njihovo odbijanje da sjednu za sto, kao ni činjenica da opozicija u Siriji nije ujedinjena".

"Na toj konferenciji sigurno neće nedostajati pojedinci kao što je onaj militantni vođa koji se na snimku vidi kako jede dijelove tijela ubijenog sirijskog vojnika", rekao je Putin, prenosi "Raša tudej".

On je istakao da je postignut dogovor Rusije i SAD o konferenciji i da je ruska strana ispunila ono što je preuzela na sebe - da ubijedi Asadov režim da pošalje predstavnike u Ženevu.

Bonus video: