Kineski grad planira da uvede kazne za vanbračnu djecu

"Ukoliko ova politika dobije podršku, moglo bi biti još 'beba u kanalizaciji', jer ako majke ne budu mogle da priušte da plate kaznu, mogle bi početi da razmišljaju da bace bebe“
2 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2013. 07:23h

Plan jednog kineskog grada da novčano kažnjava majke koje rode vanbračno dijete izazvao je kritike da je takva politika diskriminatorska i da bi mogla dovesti do povećanja broja napuštenih beba.

Jedna ekspertkinja je juče kazala da je ovo prvi put da neka kineska opština (koje imaju slobodu da odluče na koji način će sprovoditi kinesku politiku kontrole populacije) otvoreno izdvaja i kažnjava vanbračnu djecu.

Odluka je došla samo nekoliko dana nakon što je spasavanje novorođenčeta jedne mlade samohrane majke iz kanalizacione cijevi nametnulo raspravu o stigmatizaciji sa kojom se suočavaju samohrane majke.

"Ukoliko ova politika dobije podršku, moglo bi biti još 'beba u kanalizaciji', jer ako majke ne budu mogle da priušte da plate kaznu, mogle bi početi da razmišljaju da bace bebe“, kazala je Asošiejtid presu Čen Jaja koja istražuje rodnu ravnopravnost u Šangajskoj akademiji društvenih nauka.

Vlast grada Vuhan u petak je na internetu objavila izmijenjenu verzija nacrta zakona o planiranju porodice u kojoj se kaže da je urađena sa ciljem da se u gradu natalitet održava na niskom nivou.

U planu se navodi da „strana“ treba da plati novčanu kaznu u slučaju rođenja djeteta izvan bračne zajednice ili kada jedna strana svjesno dobije dijete sa nekim ko je u braku.

Ovu mjeru su državni mediji protumačili kao odredbu usmjerenu protiv neudatih majki i žena koje ostvaruju veze sa oženjenim muškarcima.

„Koliko ja razumijem, meta ove politike su samo žene“, kazala je Čen dodajući da se neudate majke već suočavaju sa diskriminacijom, uključujući i zabranu primanja pomoći koje vlada dijeli majkama.

Ove žene su takođe izložene stigmatizaciji zbog seksa prije braka, što se tradicionalno osuđuje u Kini.

U slučaju novorođenčeta koje je pronađeno u kanalizacionoj cijevi u provinciji Džeđijang 25. maja, njegova majka je policiji ispričala da je beba začeta nakon kratke afere i da nije imala novca za abortus. Trudnoću je krila od porodice i susjeda i strahovala da neće moći da podiže dijete.

„Treba da razlikujemo zakonske i moralne aspekte i da definišemo šta se danas podrazumijeva pod porodicom“, smatra Juan Sin, profesorka društvenih studija na Univerzitetu Renmin. „Recimo da sam ja neudata i da želim da imam dijete. Je li to pogrešno? Nije. Da li se to onda smatra porodicom? Da li se dobijanje djeteta sa oženjenim muškarcem onda smatra porodicom? Sve ove detalje potrebno je razjasniti.“

Bonus video: