Erdogan: Demonstranti izmanipulisani ektremisti

On je proteste okarakterisao kao "ideološke", a učesnike nazvao izmanipulisanim od strane opozicije koja nije uspjela da pobjedi sa glasačkim kutijama
0 komentar(a)
Erdogan, Foto: Rojters
Erdogan, Foto: Rojters
Ažurirano: 02.06.2013. 15:56h

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan odbacio je kritike da je autoritaran lider i okarakterisao kao ekstremiste demonstrante koji protestuju u Istanbulu.

"Ukoliko oni zovu nekog ko služi narodu 'diktatorom', onda nemam šta da kažem. Moja jedina briga je da služim narodu", rekao je Erdogan obraćajuci se se predstavnicima migranata sa Balkana.

Nešto kasnije, u drugom govoru, Erdogan je rekao da po prirodi svog karaktera nije diktator već sluga svog naroda. On je proteste okarakterisao kao "ideološke", a učesnike nazvao izmanipulisanim od strane opozicije koja nije uspjela da pobjedi sa glasačkim kutijama.

Erdogan je poručio da njegova vlada neće odustati od seče 600 stabala na Trgu Taksim u Istanbulu, gde bi trebalo da bude izgrađen tržni centar, što je bio formalni povod za proteste. On je rekao da će tu takođe biti izgrađena nova džamija.

Turski premijer branio je i ekološku politiku vlade i rekao da je od dolaska na vlast 2002. godine u Turskoj zasađeno dve milijarde stabala.

Nekoliko stotina demonstranata i dalje je na centralnom gradskom trgu u Istanbulu, ali je situacija trenutno mirna. Gradska čistoća čisti plato na centralnom trgu. U trodnevnim sukobima demonstranta i policije privedeno je oko 1.000 ljudi.

Bonus video: