Sastanak o ujedinjenju opozicije u Siriji

Šef Koalicije Žorž Sabra izjavio je da je u koaliciju ušao 51 novi član, čime koalicija sada ima 114 članova, među kojima su i pristalice Mišela Kila, istorijskog opozicionara kojeg podržava Rijad
0 komentar(a)
Sirijska opozicija, Foto: Rojters
Sirijska opozicija, Foto: Rojters
Ažurirano: 02.06.2013. 15:07h

Osam dana poslije rasprave ko će postati lider, sirijska opozicija izgleda kao da se još više udaljila od početnog cilja, na veliku žalost pobunjenika koji se na terenu bore protiv snaga režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada, ocjenjuje danas Frans pres.

Koalicija sirijske opozicije završila je u petak duge sastanke u Turskoj sa kompromisom postignutim u posljednjem trenutku i to pod intenzivnim presijama disidenata koje podržava Katar i onih koje podržava Saudijska Arabija.

Do sada je u koaliciji bila dominatna organizacija Muslimanska braća, koja uživa podršku iz Katara, ali je Saudijska Arabija pokušala da limitira taj uticaj.

Šef Koalicije Žorž Sabra izjavio je da je u koaliciju ušao 51 novi član, čime koalicija sada ima 114 članova, među kojima su i pristalice Mišela Kila, istorijskog opozicionara kojeg podržava Rijad.

"Došli smo do kompromisnog rješenja. S jedne strane (spisak sa Kilom) je ušao u grupu, a s druge strane Koalicije je dobila još 14 svojih pristalica", rekao je Frans presu član Koalicije Salem el Moslet.

"Želimo da bude sve više i bolje reprezentativni. Sastanak je bio veoma dug, ali smo na dobrom putu", rekao je El Moslet.

Ukupno 15 mjesta je dodijeljeno civilnim članovima Slobodne sirijske vojske, u kojoj se nalaze mnoge pobunjene brigade, pretežno pod uticajem Saudijske Arabije.

Analitičari smatraju da je koalicija nestabilna, ali članovi Koalicije i odgovornih ljudi koji podržavaju pobunu u Siriji ocjenjuju da je sastanak u Istanbulu bio uspješan. "Naša misija je manje više gotova, iako je bila bolna", rekao je neimenovani zapadni diplomata.

Koalicija će sada moći da bira novo rukovodstvo i da razgovara o američko-ruskoj inicijativi o miru, naveo je diplomata i dodao da će naredni sastanak koalicije biti za dvije do tri nedjelje. Međunarodna konferencija o miru u Siriji, koju su inicirali SAD i Rusija, trebalo bi da bude održana u julu.

Konferencija nazvana "Ženeva 2", koju su inicirale Moskva i Vašington, predstavlja pokušaj da se pokrenu pregovori između režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada i opozicije kako bi se došlo do političkog rješavanja kirze u toj državi. Međutim, sirijska opozicija nije se jasno izjasnila da će učestvovati i nije utvrdila spisak učesnika.

Al Asadov režim je načelno dao saglasnost za učešće, ali je predsjednik ponovo rekao da želi da ostane na vlasti do narednih predviđenih izbora 2014. godine i da ima namjeru da se kandiduje na tim izborima.

Skup kao priprema konfenreciji treba da bude održan 5. juna u Ženevi. Na tom pripremnom sastanku će bit učesnici iz SAD, Rusije i UN.

Francuski ministar: Konferencija će vjerovatno biti u julu

Međunarodna konferencija o miru u Siriji mogla bi da bude "konferencija posljednje prilike" i očekuje se da bude održana u julu, rekao je danas u Parizu šef francuske diplomatije Loran Fabijus.

"Skup "Ženeva 2' za mene predstavlja konferenciju posljednje prilike. Želim da bude održana i mislim da bi to moglo biti u julu", rekao je Fabijus u intervjuu za francuske medije. Fabijus je rekao da je potrebno da sirijska opozicija imenuje svoje predstavnike i dodao da zna da je za to potrebno vrijeme.

"Treba da se složimo i oko tačaka dnevnog reda i da se sve bude pripremljeno", dodao je francuski ministar.

Bonus video: