Sirijske rakete pogodile Liban

Četiri rakete ispaljene iz Sirije pogodile su danas Libanski region Beka, na istoku ove zemlje. Ovaj region je poznat kao uporište Hezbolaha
1 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2013. 16:23h

Četiri rakete ispaljene iz Sirije pogodile su danas Libanski region Beka, na istoku zemlje.

“Četiri rakete pogodile su region između Saraain al Favka i Saraain al Tahta nadomak Rajak aerodroma”, rekao je neimenovani izvor agenciji AFP.

On je dodao da rakete, ispaljene iz Sirije, nisu izazvale žrtve.

Rakete ispaljene iz Sirije u više navrata su pale na libansku teritoriju, pogodivši kako sunitske oblasti koje podržavaju ustanak protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada, tako i pristalice šiitskog hezbolah pokreta, koji podržava sirijski režim.

Prošle nedjelje je jedna žena poginula kada je jedna raketa ispaljena iz Sirije pala blizu grada Hermel, koji je poznat kao glavno uporište Hezbolaha.

I pored zvanično objavljene neutralnosti Liban biva sve više uključen u konflikt koji ne jenjava u susjdnoj zemlji.

Borci Hezbolaha se bore u redovima sirijskih vladinih snaga, posebno oko grada Kvasair u blizini granice, dok su suniti dobrovoljno prišli sirijskim pobunjenicima.

Konflikt se u više navrata prelio na Liban, a prošle nedjelje su ubijena tri libanska vojnika u napadu u blizini granice.

Žestoki sukobi u sirijskom gradu Kusairu

Sirijski pobunjenici žestoko su dabas branili svoje položaje u Kusairu od napada libanskog Hezbolaha, dok bez obzira na diplomatske napore nema znakova da rat u Siriji posustaje.

Sirijska opozicija, koja pozdravlja otpor Kusaira, ponovo je zahtijevala odlazak predsjednika Bašara al-Asada i trenutni prekid vojnih operacija režimskih snaga, Hezbolaha i Irana radi učestvovanja na međunarodnoj mirovnoj konferenciji koju Vašington i Moskva pokušavaju da organizuju.

U novom sukobu u susjednom Libanu, šest raketa ispaljenih iz Sirije palo je na regiju Beka, blizu uporišta Hezbolaha, naveo je jedan izvor sigurnosti.

Sirijski opservatorija za ljudska prava (SOHR) ističe da sukobi bijesne u Kusairu, koji je dugo bio uporište pobune blizu libanske granice, na koji je 19. maja pokrenuta ofanziva vojske Hezbolaha.

Pobunjenici su se sklonili u sjevernom dijelu grada i posljednjih su dana dobili pojačanja koja su probila vojne linije, precizira SOHR.

Njihovi položaji su izloženi žestokom bombardovanju teške artiljerije sirijske vojske.

Hiljade civila su i dalje u gradu, rekao je šef SOHR-a Abdel Rahame, koji je potvrdio da je hiljadu ranjenika blokirano i da je sanitarno i medicinsko stanje u gradu jako teško.

Sirijski režim se u principu složio s održavanjem međunarodne mirovne konferencije koju je predložila Moskva, Asadov saveznik i Vašington koji podržava opoziciju, kako bi se okončalo nasilje u kojem je od marta 2011. poginulo više od 94.000 ljudi (prema podacima SOHR-a).

Dok međunarodnu zajednicu zabrinjava sve veća uloga džihadističkih grupa među pobunjenicima, Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija je dodao front Al-Nosra na spisak terorističkih organizacije, zbog povezanosti s Al Kaidom.

Galerija

Bonus video: