Žene u Bangladešu za 20 dolara mjesečno rizikuju živote

Sektor tekstilne industrije u Bangladešu naglo se proširio 1970. godine od kada veliki broj stanovnika te zemlje radi u lošim uslovima, a nerijetko rizikuju i živote
1 komentar(a)
Bangladeš, rušenje zgrade, Foto: Beta/AP
Bangladeš, rušenje zgrade, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.06.2013. 08:41h

U aprilu ove godine u kompleksu konfekcijskih pogona u Bangladešu srušila se osmospratnica kada je smrtno stradalo više od hiljadu radnika što je izazvalo velike polemike u toj zemlji o lošim uslovima za rad zaposlenih u tekstilnoj industriji, koji pretežno rade za mjesečnu platu u iznosu od oko 20 američkih dolara, prenio je novinar agencije Anadolija.

Sektor tekstilne industrije u Bangladešu naglo se proširio 1970. godine od kada veliki broj stanovnika te zemlje radi u lošim uslovima, a nerijetko rizikuju i živote.

Prema određenim istraživanjima tržišta, većina bangladeških fabrika proizvodi odjeću i obuću za poznate kompanije iz zapadnih zemalja.

Ukupna godišnja zarada u sektoru tekstilne industrije, u kojem je zaposleno oko 3,6 miliona radnika, uglavnom žena, je oko 19 milijardi dolara

Većina žena zaposlenih u tekstilnoj industriji u Bangladešu rade za niske plate dok mnoge rade samo za hranu i smještaj.

Prema određenim istraživanjima, zaposleni su nagrađeni prema učinku, dok njihove mjesečne plate iznose između 20 i 70 dolara, što je manje od cijene jednog odijevnog predmeta koji proizvedu.

Ukupna godišnja zarada u sektoru tekstilne industrije, u kojem je zaposleno oko 3,6 miliona radnika, uglavnom žena, je oko 19 milijardi dolara.

U Bangladešu se 24. aprila srušila osmospratnica u kojoj se nalazila fabrika za proizvodnju odjeće, a tom je prilikom život izgubilo 1.127 ljudi. Ispod ruševina je spašeno oko 2.500 osoba. To je jedna od najtežih nesreća u sektoru tekstilne industrije u Bangladešu, ali i u svijetu.

Bonus video: