Hejgel: Bezbjednost interneta je u interesu svih država

Na sastanku ministara odbrane se spekulisalo da su nedavne prijetnje dolazile iz Kine, koja je odbacila te optužbe i navela da se i ona sama suočava sa istim problemom
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2013. 07:31h

Bezbjednost interneta i savremene tehnologije može da bude ugrožena ne samo u SAD, već i u drugim zemljama kao što je Kina, izjavio je sinoć u Singapuru američki sekretar za odbranu Čak Hejgel.

"Postoje prijetnje Kini. Postoje prijetnje svakoj zemlji. Mi dijelimo zajedničke interese", rekao je šef Pentagona na skupu ministara odbrane i vojnih komandanata zemalja azijskog Pacifika.

Prijetnje internetu i savremenoj tehnologiji bila je jedna od glavnih tema na sastanku ministara odbrane i vojnih komandanata zemalja azijskog Pacifika

Hejgel, koji je ispričao svoje iskustvo kad je bio u Kini 80-ih godina kao suvlasnik jedne kompanije za mobilne telefone, rekao je da je uvidio prijetnje za bezbjednost sve savremenije tehnologije.

Prijetnje internetu i savremenoj tehnologiji bila je jedna od glavnih tema skupa. Na skupu se spekulisalo da su neke nedavne prijetnje dolazile iz Kine. Kina je odbacila te optužbe i navela da se i ona sama kao država suočava sa takvim prijetnjama.

Hejgel je rekao da je uvijek teško otkriti počinioce napada. "Takođe vas dovode do situacije i opasnosti da učinite greške, ne znajući ko stoji iza svega toga", rekao je američki ministar.

Prema njegovim riječima, pristup takvom izazovu treba da bude zajednički.

Hejgel je naglasio da su SAD veoma prisutne u regionu azijskog Pacifika, sa 60 odsto svoje mornarice, koja će tamo biti do 2020. godine. Neke američke snage su došle iz Iraka i Avganistana, dodao je on.

Navodeći da američki vojnici predstavljaju stub za Aziju, Hejgel je rekao da SAD priznaju da zemlje u tom regionu imaju problema za mirom i stabilnošću.

Helgel je rekao da su SAD i Kina jasno navele da imaju blisku vojnu saradnju i da se dijalog o naoružanju između dvije zemlje poboljšava.

Skup u Singapuru je nezvanični sastanak između ministara odbrane u regionu. Ove godine na skupu je bila i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost, Ketrin Ešton.

Galerija

Bonus video: