SAD i Njemačka pozvali Rusiju da ne šalje rakete Asadu

"Ne pomaže da rakete S-300 budu prebačene u region u trenutku kada pokušavamo da organizujemo te mirovne pregovore", rekao je Keri
62 pregleda 7 komentar(a)
Gvido Vestervele, Džon Keri, Foto: Beta/AP
Gvido Vestervele, Džon Keri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 31.05.2013. 17:12h

Amerika i Njemačka poručile su Rusiji da ne bi smjela da pošalje savremeni sistem protivvazdušne odbrane sirijskom predsjedniku Bašaru el Asadu, jer time može da produži građanski rat u Siriji.

Ruski mediji javili su, međutim, da Rusija još nije isporučila Siriji rakete zemlja-vazduh S-300

Državni sekretar SAD Džon Keri rekao je u Vašingtonu na zajedničkoj konferenciji za štampu sa njemačkim ministrom spoljnih poslova Gidom Vestervelom da isporuka ruskih raketa S-300 Siriji ne bi "bila od pomoći" dok Vašington i Moskva pokušavaju da dovedu sirijsku vladu i opoziciju na mirovne pregovore.

"Ne pomaže da rakete S-300 budu prebačene u region u trenutku kada pokušavamo da organizujemo te mirovne pregovore", rekao je Keri.

Međunarodna konferencija o Siriji planirana je da se održi u Ženevi u junu, ali je odložena najranije za jul. Vestervele je u istom obraćanju novinarima rekao da Rusija ne smije da "ugrožava" mirovne pregovore i dodao da bi isporuka oružja Asadu bila "potpuno pogrešna".

Keri i Vestervele su razgovarali dan nakon što je sirijski predsjednik Bašar el Asad izjavio da je njegova vlada dobila prvu isporuku raketa S-300 od Rusije.

Ruski mediji javili su, međutim, da Rusija još nije isporučila Siriji rakete zemlja-vazduh S-300. Dnevnici Vedomosti i Komersant su, pozivajući se na izvore iz vojno-industrijskog kompleksa, javili da to nije istina - isporuke još nije bilo i da je pitanje da li će isporuke uopšte biti ove godine.

Bonus video: