Majke Tijenanmena kritikovale kineske vlasti

U otvorenom pismu organizacija "Majke Tejananmena", traži pravdu i objavljivanje istine o gušenju pokreta koji su inicirali studenti
0 komentar(a)
Majke Tjenanmena, Foto: AFP
Majke Tjenanmena, Foto: AFP
Ažurirano: 31.05.2013. 11:32h

Porodice žrtava represije demokratskog pokreta u Kini 1989. godine na pekinškom trgu Tijenanmen uputile su danas otvoreno pismo kineskom predsjedniku Siju Đinpingu u kojem navode da on "nije reformista" i da Kina doživljaja "retrogradnu politiku".

"Suočavamo se s jednim velikim korakom unazad - ka maoističkom sistemu", navode u pismu "Majke Tejananmena", organizacije koja traži pravdu i objavljivanje istine o gušenju tog pokreta koji su inicirali studenti.

Pismo je upućeno nekoliko dana pred 24. godišnjicu vojno-policijske akcije gušenja protesta studenata na glavnom trgu u Pekingu.

"Kineski rukovodioci se smjenjuju na sceni kao na vrtešci. I kako napreduju, postaju sve udaljeniji, a u narodu postoji opšte beznađe", navodi se u pismu.

"Do sada su svi naši napori bili uzaludni i nikada nismo dobili odgovor vlade", ukazuje se u pismu.

Nekoliko stotina demonstranata ubijeno je u sukobu s kineskom vojskom tokom skupa na trgu Tijananmen 4. juna 1989. godine u Pekingu. Zvanični Peking je opravdao vojnu intervenciju kao neophodnost da se uguši antirevolucionarna pobuna.

Bonus video: