Rusija sa Sirijom potpisuje ugovor o isporuci aviona

Korotkov je naveo da u Moskvi boravi sirijska delegacija koja razgovara o uslovima i rokovima ugovora o snabdijevanju Sirije avionima "MiG-29 M/M2"
56 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2013. 09:32h

Generalni direktor "MiG" kompanije Sergej Korotkov je saopštio da će Rusija sa Sirijom potpisati ugovor o isporuci najmanje 10 borbenih aviona.

Korotkov je naveo da u Moskvi boravi sirijska delegacija koja razgovara o uslovima i rokovima ugovora o snabdijevanju Sirije avionima "MiG-29 M/M2", prenijela je agencija AP.

Ruska štampa: Rakete nisu u Siriji

Rusija još nije isporučila Siriji rakete zemlja-vazduh S-300, javili su danas ruski mediji. Mada je predsjednik Sirije Bašar Al Asad juče nagovijestio da je Sirija od Rusije već dobila rakete, dnevnici Vedomosti i Komersant su danas, pozivajući se na izvore iz vojno-industrijskog kompleksa, javili da to nije istina - isporuke još nije bilo.

Vedemosti navodi da nije sigurno da će oružje, čija je vrijednost prema ugovoru iz 2010. godine milijarda dolara, uopšte biti isporučeno ove godine.

Foto: Beta/AP

"Isporuka šest raketa S-300, predviđena ugovorom iz 2010. godine, biće realizovana tek u drugom tromjeselju 2014. godine", piše Komersant.

Izvor Vedemosti je kazao i da uprkos činjenici da ruske vlasti naglašavaju da su spremne da realizuju ugovor iz 2010. godine, nije sigurno da će do isporuke i doći.

Prije četiri dana, EU je ukinula embargo na isporuke oružja Siriji, čime je članicama omogućila da naoružavaju tamošnje pobunjenike koji nastoje da obore Asada i njegovu vladu kojima je Rusija glavni saveznik.

Ova odluka je uzrokovala bojazan da će na Bliskom istoku doći do trke u naoružavanju.

Galerija

Bonus video: