Kambodža: Priznanje zločina Crvenih Kmera

Jedan od ideologa nekadšnjeg režima Crvenih Kmera u Kambodži prvi put je priznao odgovornost za smrt oko dva miliona ljudi između 1975. i 1979. godine
130 pregleda 1 komentar(a)
Nuon Čea, Foto: Cambodia.org
Nuon Čea, Foto: Cambodia.org
Ažurirano: 30.05.2013. 15:58h

Drugi čovjek režima Nuon Čea (86), jedan je od posljednjih optuženika kome se sudi za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, nakon smrti u martu Ijenga Sarija, ministra spoljnih poslova režima Pola Pota.

"Ne nastojim da pobjegnem od odgovornosti. Kao lider, moram da preuzmem odgovornost", rekao je Nuon Čea pred sudom u Pnom Penu, pošto je u više navrata odbacio odgovornost za zločine.

On je izrazio "najdublje žaljenje" svima koji su izgubili svoje bližnje tokom vladavine Crvenih Kmera.

Nuon Čea je, međutim, umanjio svoju ulogu, objašnjavajući da kao zvaničnik zadužen za propagandu i obrazovanje nije bio obavješten o svim događajima.

"Na izvršnom planu, nisam imao ovlašćenja. Kad je reč o onome što se dogodilo pod Crvenim Kmerima, ima stvari koje sam znao, a ostale nisam znao", dodao je.

On je takođe kazao da ga "grize savjest zbog zločina koji su počinjeni, i za one za koje je znao i za one za koje nije znao".

Preživjeli su pozdravili ove njegove izjave. "Ovo je dobro. On prihvata odgovornost", rekao je Bu Meng (72), jedan od rijetkih koji je preživio zatvor Tuo Sleng u Pnom Penu.

Sud traži pravdu za otprilike jednu četvrtinu stanovnika Kambodže koji su izgubili život pod režimom Crvenih Kmera

Trupe susjednog Vijetnama, koji je trpio pogranične napade Crvenih Kmera, pomagale su pokret otpora u Kambodži i na kraju su, 1979. godine, upale u tu zemlju i svrgnule njihov režim.

Potom su otkrivene masovne grobnice s pobijenim Kambodžancima, koje su nazvane "Polja smrti". Pokret Crvenih Kmera često je tvrdio da su u te grobnice pohranjena tijela Kambodžanaca koje su ubile oružane snage Vijetnama.

Sud traži pravdu za otprilike jednu četvrtinu stanovnika Kambodže koji su izgubili život pod režimom Crvenih Kmera.

Vrhovni vođa Crvenih kmera Pol Pot umro je 1998. u džungli u Kambodži kao zatvorenik sopstvenih saboraca, koji su po svrgavanju sa vlasti vodili gerilski rat koji je trajao do kraja 1990-ih godina.

Bonus video: