Gradonačelnik Moskve: Migranti da se vrate kući!

"Smatram da je Moskva ruski grad i da takav treba da ostane. Nije kineski, tadžikistanski i uzbekistanski"
6 komentar(a)
sergej sobjanjin, Foto: En.rian.ru
sergej sobjanjin, Foto: En.rian.ru
Ažurirano: 30.05.2013. 13:13h

Gastarbajteri iz srednje Azije ne treba da zauvjek ostanu da žive u Moskvi, izjavio je gradonačelnik ruske prestonice Sergej Sobjanjin.

Po njegovom mišljenju, "ako neko treba da ostane, to su prvenstveno oni čiji je maternji jezik ruski, s kulturom koja je u skladu s našom tradicijom.

"Ljudima koji loše govore ruski, čija je kultura sasvim drugačija, bolje je da žive u svojim zemljama. Zato mi ne podržavamo njihovu adaptaciju u Moskvi", rekao je gradonačelnik u današnjem intervjuu za list Moskovskije novosti.

"Smatram da su to najčešće sezonski radnici koji kad završe rad treba da idu svojim porodicama, svojim kućama, u svoje zemlje", pojasnio je Sobjanjin.

On se u intervjuu dotakao i pitanja moguće izgradnje nacionalnih kvartova u Moskvi, ali tu ideju on ne podržava.

"U svjetskoj praksi su pokušavali da osnuju takva geta, rejone s monokulturom. Nažalost, ništa dobro se iz te ideje nije izrodilo. Posljednji događaji u partijarhalnoj Švedskoj (nedavni neredi imigranata) su, čak, pokazali da je formiranje takvih kvartova veoma opasno", predočio je Sobjanjin.

"Kategorički sam protiv toga. Smatram da je Moskva ruski grad i da takav treba da ostane. Nije kineski, tadžikistanski i uzbekistanski", rekao je gradonačelnik i naglasio da se "mi uvek radujemo gostima".

Ranije su protiv osnivanja nacionalnih enklava istupili i drugi predstavnici ruskih vlasti, prije svega pemijer Dmitrij Medvedev, objavljeno je na sajtu Newsru.com.

Prema rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, sprovednog u februaru, protiv pokušaja osnivanja nacionalnih geta izjasnilo se 79 odsto Rusa.

Istovremeno s objavljivanjem intervjuu Sobjanjina moskovska policija je danas izvršila još jednu veliku raciju na ilegalne imigrante u sjeverozapadnom dijelu Moskve. Uhapšeno je gotovo hiljadu gastarbajtera bez dozvole za boravak u ruskoj prestonici, saopštilo je za agenciju Interfaks odjeljenje ruskog ministarstva unutrašnjih poslova za grad Moskvu.

Bonus video: