Kina: Američke optužbe neosnovane

Kinesko ministarstvo odbrane odbacilo je kao smiješan izvještaj SAD u kome se kaže da su kineski hakeri ukrali dizajne više od 20 velikih američkih sistema oružja
0 komentar(a)
Kina, Foto: Beta/AP
Kina, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.05.2013. 10:38h

"Vašington post" je objavio izvještaj američkog Naučnog odbora za odbranu u kome je navedeno da je, između ostalog, ukraden dizajn za bombardere i ratne brodove, kao i antiraketnu odbranu koja je ključna za Evropu, Aziju i Persijski zaliv.

Portparol kineskog ministarstva odbrane Geng Janšeng odbacio je izvještaj za koji su zvaničnici Pentagona i drugi američki vojni zvaničnici rekli da je zastario i pretjeran, prenosi Rojters.

"U izjveštaju su potcijenjeni i odbrambeni bezbjednosni kapaciteti Pekinga i inteligencija kineskog naroda. Kina ima kapacitet da proizvede oružje koje je potrebno za nacionalnu bezbednost. To su nedano jasno potvrdili kineski nosač aviona, novi bombarderi i transportni avion", rekao je Geng.

Američki predsjednik Brak Obama će razgovarati o bezbjednosti na Internetu sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom tokom sastanka u Kaliforniji sljedeće nedjelje, pošto je Vašington sve zabrinutiji zbog kineskih hakerskih napada na američke vojne mreže.

Bonus video: