Prva isporuka ruskih protiavionskih projektila stigla u Siriju

Prva isporuka ruskih protiavionskih projektila dopremljena u Siriju, tvrdi Bašar al Asad. Nema nezavisne potvrde ove informacije
29 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2013. 09:09h

Sirijski predsjednik Bašar al Asad saopštio je da je prva pošiljka ruskih protivavionskih projektila S-300 stigla u njegovu državu, kao i da se uskoro očekuje da će biti dopremljen i ostatak sistema vrijednog oko 800 miliona dolara.

"Sirija je dobila prvu isporuku ruskih projektila S-300... Ostatak stiže uskoro", rekao je Asad libanskoj televiziji Al Manar, bliskoj Hezbolahu.

Moskva je, odmah pošto je EU ukinula embargo na isporuke naoružanja ustanicima, najavila da će, zbog sprječavanja da sirijski konflikt preraste u nekontrolisani regionalni sukob, isporučiti Asadu sisteme S-300, ali zapadni eksperti nisu bili uvjereni da će se ti prijektili brzo naći u rukama vladinih snaga.

Istovremeno, Izrael je upozorio Moskvu i Damask da S-300 pokriva i vazdušni prostor njihove države, pa će ga uništiti čim bude dopremljen.

Asad je, istovremeno, potvrdio da će učestvovati na mirovnoj konferenciji, koja bi sredinom juna trebala da bude održana u Ženevi, ali je i ocijenio da ne vjeruje u pretjerane domete tog skupa.

"Sirija i Hezbolah su na istoj strani", rekao je Asad. "Borbu ćemo nastaviti sve dok teroristi ne budu pobijeđeni".

Za sada, međutim, nema nezavisne potvrde da su djelovi sistema S-300 stigli u Siriju. Izrael je, u utorak, tvrdio da pošiljka još nije ni krenula na put.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u izjavi za ruske medije rekao da postoji utisak da radikalna sirijska opozicija čini sve što može da izazove vojnu intervenciju, preneo je Itar-Tass.

"Nacionalna koalicija i njeni regionalni sponzori čine sve što mogu u nastojanju da spriječe početak političkog procesa i koriste sve načine, uključujući "pranje mozga" na Zapadu sa ciljem izazivanja vojne intervencije. Takve postupke smatramo nedopustivim", rekao je Lavrov.

"Vjerujemo da Nacionalna koalicija nije jedini predstavnik sirijskog naroda i da u opoziciji postoje i druge ozbiljne grupe", dodao je Lavrov i naglasio da Koalicija nema nikakvu konstruktivnu platformu.

Galerija

Bonus video: