SAD traže povlačenje boraca Hezbolaha iz Sirije

Nekoliko hiljada boraca Hezbolaha ratuje u Siriji na strani Bašara el Asada, tvrde pobunjenici, kao i francuski šef diplomatije. UN osuđuju zvanični Damask zbog "korišćenja" stranih boraca
3 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2013. 08:44h

Sjedinjene Američke Države zatražile su da se borci Hezbolaha odmah povuku iz Sirije, ocjenjujući da njihovo aktivno učešće u sukobima predstavlja "esktremno opasnu eskalaciju".

"Ovo je neprihvatljiva i ekstremno opasna eskalacija. Zahtijevamo da Hezbolah odmah povuče svoje borce iz Sirije", rekla je portparolka Stejt departmenta Džen Psaki.

Lider Hezbolaha Hasan Nasrala potvrdio je prošle nedjelje da su borci te organizacije aktivno uključeni u borbama oko grada Kusaira na strani snaga sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabius prvi je u donjem domu francuskog parlamenta rekao da u Siriji ratuje između tri i četiri hiljade boraca šiitske ekstrtemističke grupe Hezbolah na strani režimskih snaga, prenio je AFP.

Procjenjuje se, prenose francuski mediji, da je pokret Hezbolah, kojeg direktno podržava Iran, poslao oko 1.700 boraca samo u strateški važan grad Kusair prije nedjelju dana kako bi pomogao snagama sirijskog predsjednika Bašara el Asada da zauzmu grad koji se smatra uporištem pobunjenika.

Istovremeno, Savjet za ljudska prava UN koji se hitno sastao u Ženevi usvojio je Rezoluciju na predlog Katara, Turske i Sjedinjenih Država uz podršku 36 od 47 država članica kojom se osuđuje Damask za "korišćenje" stranih boraca u sukobima i traži hitna istraga o zločinima u Kusairu.

Protiv je bila Venecuela, osam članica je bilo uzdržano, dok su dvije delegacije bile odsutne, prenosi Rojters.

Visoki komesar UN za ljudska prava Navi Pilaj je rekla da je nedavno uvođenje stranih boraca u oružani sukob u Siriji koji se bore sa režimskim ili snagama sirijske opozicije "opasan element koji destabilizuje region".

Tamin Madani, prvi sekretar sirijske delegacije u Ženevi, osudio je predlagače Rezolucije, i navode o "izmišljenim masakrima" koji se pripisuju sirijskom režimu i njegovim saveznicima, te rekao da su civili u Kusairu žrtve zločina Slobodne sirijske vojske i Al-Kaide.

Hezbolah je šiitska islamska ekstremistička grupa i politička partija sa sjedištem u Libanu koja prima finansijsku i političku podršku iz Irana i Sirije, a njegovo paravojno krilo se smatra za pokret otpora širom većeg dijela arapskog i muslimanskog svijeta.

Vlade SAD, Francuske, Velike Britanije, Australije, Kanade, Izraela i još nekih država smatraju da je Hezbolah teroristička organizacija.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija, od početka sukoba u Siriji u martu 2011. godine, poginulo je više od 90 hiljada ljudi.

Galerija

Bonus video: