Tjelohranitelj: Bin Laden izvršio samoubistvo

Po riječima Fataha, Bin Laden je izvršio samoubistvo kako ga Amerikanci ne bi živog zarobili
9 komentar(a)
Osama bin Laden, Foto: Rojters
Osama bin Laden, Foto: Rojters
Ažurirano: 29.05.2013. 11:21h

Osama bin Laden preduhitrio je američke specijalne jedinice i okončao život herojski - samoubistvom, izjavio je Osamin lični telohranitelj Abdul Fatah.

Fatah je u intervjuu za list Ujedinjenih Arapskih Emirata Galf njuz rekao da ga je na objelodanjivanje "istine" o smrti njegovog bivšeg šefa "terorista broj jedan" i nekadašnjeg lidera Al Kaide podstaklo širenje, po njegovim rečima, lažnih verzija o uništenju vođe Al Kaide od strane američkih specijalnih snaga.

Bin Laden je izvršio samoubistvo aktiviranjem "pojasa šahida" ili "pojasa samoubice", sa kojim se nije rastajao tokom poslednjih 10 godina života, rekao je Fatah, nekadašnji lider radikalne organizacije Islamski džihad u Egiptu i kasniji lični telohranitelj Bin Ladena.

On je priznao da je u trenutku kada su američke specijalne jedinice upale u kuću Bin Ladena on već bio mrtav, raznesen u eksploziji.

Po riječima Fataha, Bin Laden je izvršio samoubistvo kako ga Amerikanci ne bi živog zarobili.

"Sahrana bin Ladena u moru, o kojoj su nam mnogo govorili, bila je laž. Sam Barak Obama je lagao kada je o tome govorio. Istina je da je vođa Al Kaide raznio sebe i njegovo tijelo je raznijeto na djelove", rekao je Fatah i dodao da je Osama to učinio smišljeno kako bi lišio Amerikance bilo kakve mogućnosti da ga identifikuju.

Po njegovim rečima, lider Al Kaide je tokom posljednjih 10 godina života stalno nosio "pojas samoubice", ručno izrađenu eksplozivnu napravu koja se vezuje oko struka. Telohranitelj smatra da su Amerikanci željeli da uhvate Osamu živog i čak su uspjeli da ga rane u butinu, ali su se prevarili jer je on sljedeće sekunde aktivirao "pojas šahida".

Njegova priča protivurječi onome što je američki ratni veteran pod pseudonimom Mark Oven, koji je bio jedan od prvih boraca koji su ušli na treći sprat Bin Ladenovog skloništa u Abotabadu u Pakistanu, napisao u svojim memoarima "Nimalo lak dan" . On u toj knjizi govori kako je lično ispalio metak u Bin Ladena dok je on ležao na podu.

Tijelo Bin Ladena je, kako je saopštio Vašington, bilo bačeno u more. Pojedinosti o toku operacije u kući Bin Ladena zvanične vlasti SAD nikada nisu objelodanile.

Bonus video: