Pirati kidnapovali posadu nigerijskog tankera

Naoružani pirati su napali jedan naftni tanker u blizini nigerijske obale i kidnapovali nepoznat broj članova posade
50 pregleda 0 komentar(a)
pirati, Foto: Deccanchronicle.com
pirati, Foto: Deccanchronicle.com
Ažurirano: 28.05.2013. 16:24h

Na tanker "Matriks", koji je plovio pod nigerijskom zastavom, su se iskrcali naoružani pirati u ranim jutarnjim časovima u subotu, na oko 40 nautičkih milja od nigerijske države Bajelsa, koja je veliki proizvođač nafte.

Prema nekim informacijama, na brodu je u momentu napada bilo sedamnaest članova posade - 12 Pakistanaca i pet Nigerijaca.

Portparol brodskog prevoznika Wall Oil Trading, kojem pripada napadnuti tanker, je bez detaljnijih objašnjenja istakao da u napadu nije bilo "incidenata".

Endru Varni, iz britanskog osiguravajućeg društva ističe da je "Matriks" bio oniži brod, što ga, kao i njegova sporost, čini specijalno ugroženim od piratskih napada, koji su nekad motivisani krađom robe, a nekad kidnapovanjem posade radi iznude otkupa.

Prošlog mjeseca u Gvinejskom zalivu su registrovana dva piratska napada, u kojima su kidnapovani stranci, pušteni nekoliko nedjelja kasnije, vjerovatno nakon što je za njih plaćen otkup.

Međunarodne pomorske organizacije nisu organizovale misije protiv pirata u Gvinejskom zalivu, dok je s druge strane kontinenta, uz obale Somalije, nekad vrlo velika piratska aktivnost u velikoj mjeri suzbijena zahvaljujući međunarodnim pomorskim patrolama i razmještanju naoružanih čuvara na trgovačkim brodovima.

Bonus video: