Neuhranjenost djece u svijetu ozbiljna prepreka školovanju

Četvrtini djece na svijetu prijete loši rezultat u školi zbog hronične neuhranjenosti, objavila je britanska humanitarna organizacija Save the Children
51 pregleda 0 komentar(a)
đaci u Africi, Foto: Whiteafrican.com
đaci u Africi, Foto: Whiteafrican.com
Ažurirano: 28.05.2013. 16:04h

Četvrtini djece na svijetu prijete loši rezultat u školi zbog hronične neuhranjenosti, objavila je britanska humanitarna organizacija Save the Children.

Prehrana kojoj nedostaju brojni nutritivni elementi može ozbiljno naškoditi dječijoj sposobnosti učenja, čitanja i pisanja. Studija, prenosi BBC, pokazala je da djeca bivaju nepovratno oštećena neuhranjenošću - izrastaju manja i slabija te im se mozak ne razvije u potpunosti.

Upozorili su da bi borba protiv neuhranjenosti trebala postati prioritet grupe najuticajnijih zemalja svijeta G8 koja će održati sastanak u Sjevernoj Irskoj sljedećeg mjeseca.

Studija Food for Thought temelji se na ispitivanju djece u Etiopiji, Indiji i Vijetnamu. Djeca stara osam godina koja su preniska zbog neuhranjenosti imaju 19 odsto veće šanse praviti greške u čitanju najjednostavnijih rečenica od onih koja se uravnoteženo hrane.

Kako predviđa Save the Children, takva će djeca u odrasloj dobi zarađivati oko 20 odsto manje, a globalni ekonomski uticaj neuhranjenosti mogao bi koštati do 125 milijardi dolara.

Bonus video: