Američki mediji: Siriji je potreban "Dejtonski sporazum"

Američki Politiko uvjeren je da su Dejtonskim sporazumom svi u BiH zadovoljni i da taj model treba primijeniti u Siriji
2 komentar(a)
Sirija, Foto: Shutterstock
Sirija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.05.2013. 14:04h

Američki mediji posljednjih nedjelja uveliko pišu kako međunarodna zajednica treba upotrijebiti mnogo pametniju strategiju u Siriji od dosadašnje kako bi rat u toj zemlji bio okončan.

Za rješenje krvavog rata u Siriji, gdje je do sada ubijeno oko 100.000 ljudi, dok je milion osoba napustilo zemlju, najidealnije rješenje bi bilo “nešto kao Dejtonski sporazum u Bosni i Hercegovini”, navode američki mediji.

“Potreban nam je diplomatski pristup kojim ćemo povećati vojni pritisak na Asadov režim kako bi shvatio da ne može ostati na vlasti. Ali prije svega svima u Siriji, a posebno nacionalnim manjinama, potrebno je osigurati uslove pod kojima će se osjećati bezbjedno”, stoji u tekstu koji je objavio ugledni američki portal Politiko.

Američki mediji navode kako je situacija u Siriji slična stanju u Bosni i Hercegovini u ranim 90-tim godinama prošlog vijeka. Stoga, mnogi značajniji američki mediji tvrde kako bi “bosanski recept bio najbolje moguće rješenje i za zaustavljanje rata u Siriji”.

“Nakon dvije godine odugovlačenja SAD su sa saveznicima intenzivirale dogovore i ujedinili bošnjačke i hrvatske snage u BiH. NATO je izveo vazdušne napade nakon čega je diplomatija proizvela mirovni sporazum kojim su svi u BiH zadovoljni”, piše Politiko.

Napominje se da je Dejtonski mirovni sporazum, koji je potpisan 1995. godine, osigurao mir i stabilnost u zemlji sve do danas.

“Isti taj Dejtonski sporazum, koji je uistinu diplomatski trijumf za sve strane, mogao bi biti prihvatljivo rješenje za sva strane u ratu u Siriji. Adekvatna strana intervencija može pomoći i zaraćenim stranama u Siriji da okončaju međusobne sukobe”, zaključuje portal Politiko.

Bonus video: