Sirijski pobunjenici raketirali Hezbolah u Bejrutu

Četiri osobe povrijeđene su rano jutros u eksploziji dvije rakete u južnom predgrađu Bejruta, uporištu šiitskog pokreta Hezbolah
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2013. 10:54h

Četiri osobe ranjene su danas u raketnom napadu sirijske opozicije na uporišta islamističkog pokreta Hezbolah u Bejrutu, u incidentu koji ukazuje na sve veće prelivanje sirijskog građanskog rata na Liban. U Libanu postoji vjerska podijeljenost kao i u Siriji i njegove oružane grupe zauzele su strane u građanskom ratu svog susjeda.

"Dvije rakete tipa Grad pale su u južnom predgrađu Bejruta, a jedna od njih je pala na trgovinu automobila. Četvoro je ljudi povrijeđeno, a vozila su oštećena", objavile su libanske snage bezbjednosti za AFP.

Druga raketa je pogodila kuću i prouzrokovala veliku materijalnu štetu, ali niko nije povrijeđen.

Libanska državna novinska agencija saopštila je da su troje od četvoro ranjenih Sirijci koji rade u Libanu. Sve žrtve ranjene su u Mar Mihaelu.

Rakete su ispaljene nekoliko sati pošto je vođa Hezbolaha, šeik Hasan Nazralah, obećao da će pomoći Asadu da pobijedi u građanskom ratu i upozorio da bi njegovo svrgavanje moglo da dovede ekstremiste na vlast.

Još nije jasno odakle su rakete ispaljene.

"Ovaj incident vjerovatno je povezan s ratnim sukobom u Siriji", rekao je za AFP izvor iz kruga libanskih snaga bezbjednosti.

Ovo je prvi put od početka sukoba u Siriji u martu 2011. da je Bejrut bio meta projektila.

Borbe u sirijskom pograničnom gradu Kazir, koji je juče granatirala vojske predsjednika Asada uz podršku Hezbolaha, ukazuju na sve veću ulogu koju ta šiitska organizacija ima u konfliktu.

Hezbolah je pokušavao da prikrije svoje učešće u sirijskim sukobima, ali mu je to, na kraju, postalo nemoguće kada su desetine njihovih boraca ubijene u tom gradu Kazir nakon čega im je priređena velika sahrana u Libanu.

Galerija

Bonus video: