New York Times: CIA se vraća klasičnoj špijunaži

List navodi da se CIA promijenila od napada 11. septembra i da bi mogle proći godine dok se ta agencija, koja se razvila u paramilitarnu službu, ne vrati starim aktivnostima
3 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2013. 17:58h

Novim planom admistracije predsjednika SAD Baraka Obame o borbi protiv terorizma, Centralna obavještajna agencija (CIA) mogla bi da se vrati klasičnom špijunskom poslu umjesto da se prevashodno bavi napadima bespilotim letjelicama, piše danas "The New York Times".

Prema novom planu Antiteroristički centar u CIA prestaće da bude sjedište američkih ubojitih operacija bespilotnim letjelicama u "Pakistanu, Jemenu i drugim mjestima u kojima bi predsjednici mogli u budućnosti izabrati da ratuju".

List, pozivajući se na bivše zvaničnike obavještajne službe, navodi da se CIA umnogome promijenila od terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. i da bi mogle proći godine dok se ta agencija, koja se razvila u paramilitarnu službu, ne vrati starim aktivnostima.

"To je znak da Brenan pokušava da promijeni fokus CIA nazad ka tradicionalnom špijuniranju i strateškim analizama, ali to neće biti lak zadatak", navodi "NY Times"

Zvaničnici kažu da je jedan od najvećih izazova s kojima se CIA suočava, da ljude koji su više od 10 godina gonili teroriste u ratnim zonama obuči za špijunažu u zemljama poput Rusije i Kine.

"Špijuniranje na ulicama Moskve podrazumijeva manje fizičke opasnosti nego rad u Karačiju u Pakistanu ili Sani u Jemenu, ali regrutovanje ruskih izvora ili nadmudrivanje ruskih obavještajaca zahtijeva suptilnost koju špijuni nisu uvijek praktikovali u Iraku i Avganistanu", navodi "New York Times".

Zvaničnik CIA, poznat samo kao Majk, koji je u tom centru imao ogromnu moć u odlučivanju "ko će živjeti a ko umrijeti u dalekim zemljama", na prijedlog direktora CIA Džona Brenana, biće unaprijeđen i voditi tajne operacije te službe.

"To je znak da Brenan pokušava da promijeni fokus CIA nazad ka tradicionalnom špijuniranju i strateškim analizama, ali to neće biti lak zadatak", navodi "New York Times".

CIA se ipak neće u potpunosti povući iz "posla ubijanja", navodi njujorški list, dodajući da je Obama juče rekao da će SAD nastaviti da izvode napade bespilotnim letjelicama u regionu Avganistana što podrazumijeva i Pakistan, makar do kraja 2014. kada bi SAD trebalo da povuku svoju vojsku.

Zvaničnici Obmine administracije ove nedjelje su rekli da bi operacije bespilotnim letjelicama mogle preći u nadležnost Pentagona, pogotovo kad je riječ o napadima u Jemenu, a da se teži tome da u budućnosti sve operacije bespilotnim letjelicama vodi ministarstvo odbrane a ne CIA.

Galerija

Bonus video: