Hejg: Izrael gubi našu podršku

"Snažno se protivimo naseljima na okupiranoj zemlji", istakao je Hejg, "Izrael je država s kojom sarađujemo na mnoge načine, ali mi ne odobravamo naselja!"
1 komentar(a)
vilijam Hejg, Foto: Guardian.co.uk
vilijam Hejg, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 24.05.2013. 11:13h

Britanski šef diplomatije se u četvrtak sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom tokom posete Izraelu.

Ovakva izjava u kojoj Hejg kritikuje politiku Izraela je odgovor na intervju izraelskog ministra za strateške poslove Juvala Stajnica, u kome se dovodi u pitanje britansko prijateljstvo s Izraelom.

"Tradicionalno imamo dobre odnose sa Britanijom i trenutno imamo vrlo dobru obavještajnu saradnju i to je vrlo uspješno", rekao je Stajnic za Dejli telegraf, ali je ukazao da je "Izrael zabrinut za odnose, prepoznajući izvjestan otklon u britanskoj javnosti protiv jevrejske države".

Hejg je u odgovoru, u intervjuu za Skaj njuz, naglasio da je često govorio izraelskim liderima da je Izrael izgubio podršku u Britaniji i drugim evropskim držvama zbog aktivnosti u jevrejskim nasljima koju on osuđuje.

"Snažno se protivimo naseljima na okupiranoj zemlji", istakao je Hejg. "Izrael je država s kojom sarađujemo na mnoge načine, ali mi ne odobravamo naselja", kazao je on.

Prije sastanka s Netanjahuom Hejg je apelovao na Izrael i Palestince da učine korake kako bi obnovili mirovni proces.

U Izraelu i na palestinskim teritorijama je u četvrtak bio i američki državni sekretar Džon Keri, koji je apelovao da obje strane učine kompromise da bi se vratile za pregovarački sto.

Hejg je danas na sastanku sa predsjednikom Izraela Šimonom Peresom podržao Kerijevu inicijativu. Direktni pregovori između Izraela i Palestinaca su u zastoju više od četiri godine.

Palestinski predsednik Mahmud Abas neće da pregovora dok Izrael ne zamrzne širenje naselja i na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

Bonus video: