Snažan zemljotres u Rusiji, tresla se i Moskva

Prvobitno upozorenje na cunami je povučeno a za sada nema podataka o eventualnim žrtvama, niti pričinjenoj materijalnoj šteti
2 komentar(a)
Zemljotres, Foto: Shutterstock
Zemljotres, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.05.2013. 07:48h

Rusku oblast Sahalin pogodio zemljotres jačine 8,2 stepena Rihterove skale. Kako javlja Raša tudej, naknadni potresi osjetili se i u Moskvi.

B92 prenosi da su ruske vlasti izdale upozorenje na cunami za oblasti Sahalin i Kurilska ostrva, zbog zemljotresa čiji je epicentar bio u Ohotskom moru, ali su to upozorenje naknadno povukle.

Naknadni zemljotresi takođe su bili veoma snažne magnitude jer su se osjetili čak u Moskvi koja je od te oblasti udaljena 9.000 kilometara. Kako prenosi Russia Today, stanovnici Moskve zvali su nadležne službe prijavljujući da su osjetili vibracije i tremor zbog kog se pomerao namještaj .

"Neki su čak i napustili svoje stanove, iz bezbjednosnih razloga", rekao ne neimenovani izvor iz hitnih službi agenciji Inerfaks.

Za sada nema podataka o eventualnim žrtvama, niti pričinjenoj materijalnoj šteti.

Kurilska ostrva koje j edanas pogodio snažan zemljotres su vulkanski arhipelag u ruskoj Sahalinskoj oblasti. Prostiru se dužinom od 1.300 kilometara od japanskog ostrva Hokaido do poluostrva Kamčatka, razdvajajući Ohotsko more od sjeverozapadnog Pacifika. Ovom arhipelagu pripada 56 ostrva i više stijena. Na njemu postoji 39 aktivnih vulkana, navodi se na sajtu Vikipedije.

Na Kurilskim ostrvima živi oko 16.700 ljudi. Većina se bavi ribarstvom.

Snažni zemljotresi pogodili su danas i Severnu Kaliforniju i ostrvsku državu Tongo.

Bonus video: