PREOKRET

Njemački obavještajci: Asad će opstati...

Njemački obavještajci(BND) dramatično promijenili procjene ishoda građanskog rata u Siriji. BND smatra da je Bašar el Asad učvrstio vlast i da je spreman da zada ozbiljne udarce pobunjenicima
6 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2013. 18:12h

Režim Bašara el Asada je učvrstio vlast i sposoban je da u bilo kom trenutku izvede uspješne operacije protiv pobunjenika, navodi se u izvještaju njemačke obavještajne službe BND, navodi Špigl. Šef BND-a Gerhard Šindler je o novoj procjeni obavijestio izabrane njemačke političare.

Novi izvještaj BND-a predstavlja, suštinski, ozbiljan zaokret, jer su njemački obavještajci, koliko prošlog ljeta, procjenjivali da Asadov režim neće "preživjeti" 2013. godinu, prije svega zbog logističkih problema vojske i sve većeg broja dezertera.

Od tada se situacija dramatično promijenila, pa je Šindler njemačkim političarima predstavio vojne mape na kojima se vidi da vladine snage imaju čvrste linije snabdijevanja municijom, kao i da je riješen problem goriva za oklopna vozila i avione.

"Ovakvo stanje omogućava Asadovim snagama da se odupru napadima ustanika i povrate položaje koje su, prethodno, izgubili", navodi Špigl, dodajući da "Asadova vojska nije dovoljno jaka da u potpunosti porazi pobunjenike".

Ova ocjena njemačkih obavještajaca, čini se, odgovara stvarnom stanju na terenu, pošto su Asadove snage uspjele da preuzmu inicijativu u regionu koji se proteže od Damaska do Homsa, a pobunjenici su protjerali ustanike iz nekoliko naselja u prijestonici i presjekli im linije snabdijevanja.

Istovremeno, smatra BND, ustanici, u čijim redovima se bori i nekoliko grupa islamista povezanih sa Al Kaidom, suočeni su sa ozbiljnim problemima, prije svega zbog međusobnih trvenja rivalskih jedinica. Da stvar po ustanike bude gora, Asadove snage su uspjele da presjeku nekoliko vitalnih komunikacija, čime su onemogućili evakuaciju ranjenika.

"Ukoliko se sadašnji trendovi nastave, vladine snage će do kraja godine preuzeti potpunu kontrolu nad južnim dijelom Sirije, pa će pobuna opstati samo na sjeveru, gdje dominiraju kurdske brigade", naveo je šef njemačkih obavještajaca.

BND, takođe, smatra da su male šanse da će doći do ozbiljnih pregovora između zaraćenih strana, prije svega zbog loše koordinacije političkih predstavnika pobunjenika, koji se uglavnom nalaze van Sirije, i boraca, koji, uostalom, i ne priznaju njihov autoritet.

Galerija

Preporučujemo za Vas