Iran povećao kapacitete za obogaćivanje uranijuma

Iran je povećao svoje kapacitete za obogaćivanje uranijuma sa još stotinu modernih centrifuga, stoji u današnjem izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)
1 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2013. 20:24h

Prema današnjem izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Iran je u pogonima u Natanzu postavio gotovo 700 novih centrifuga tipa IR-2m. Ovo je već drugi put da ova zemlja povećava broj jedinica za obogaćivanje uranijuma, podsjetimo u februaru su kapaciteti za preradu uranijuma uvećani za 180 novih centrifuga.

Ove nove centrifuge za obogaćivanje uranijuma još nisu puštene u pogon.

Zapad i Izrael sumnjaju da Iran želi da proizvede atomsko oružje skrivajući se iza svog civilnog nuklearnog programa za navodno medicinske potrebe, što Teheran uporno negira.

Oni strahuju da bi Iran s modernijom opremom mogao lako da proizvodi uranijum koji bi bio dovoljno obogaćen za proizvodnju atomskog oružja (do 90 posto).

Islamska Republika obogaćuje uranijum do 5 i do 20 posto za proizvodnju struje i u medicinske svrhe.

UN-ova agencija IAEA u ovom tromjesečnom izvještaju ističe i da je broj centrifuga u podzemnoj centrali u Fordu, blizu svetilišta Kuma, ostao isti kao u februaru.

Centrala u Fordu posebno zabrinjava međunarodnu zajednicu jer je Iran odlučio da tamo koncentriše opremu za obogaćivanje uranijuma do 20 posto, što mu tehnički omogućuje da se približi stepenu obogaćivanja nužnom za proizvodnju atomskog oružja.

Galerija

Bonus video: