Militanti oslobodili sedmoricu Egipćana otetih na Sinaju

Egipatski predsjednik Muhamed Mursi obećao je da če se obračunati s bezakonjem na području Sinaja nakon što su danas islamistički militanti oslobodili 7 pripadnika egipatskih snaga bezbjednosti
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2013. 16:32h

Militanti islamisti su pokrenuli čitav niz napada na Izrael i ciljeve na sjeveru Sinaja, gdje je sigurnosne probleme pogoršalo oružje prokrijumčareno iz Libije. "Pozivam sve na Sinaju koji imaju oružje da ga predaju. Ova je nacija veća od svih nas i oružje može biti samo u rukama vlade", rekao je Mursi, nakon što je pozdravio bivše taoce po njihovom dolasku na vojni aerodrom u Kairu.

"Ovo nije kratkoročna operacija koja je okončana, a oslobađanje naših sinova bez prolivene kapi krvi njen je prvi dio", rekao je Mursi.

Izvori iz službi sigurnosti rekli su da su oteti, šest policajaca i jedan graničar, oslobođeni uz posredovanje plemenskih vođa Beduina. Na slobodu su pušteni na području južno od Rafaha, grada na granici s Pojasom Gaze.

Portparol egipatskog predsjednika rekao je da su oteti pušteni "bez pogađanja, ustupaka ili pregovora". Početkom nedjelje je Mursi rekao da neće biti pregovora s militantima, koje je nazvao "kriminalcima".

"Počinitelji zločina su identifikovani su i trenutno je u toku potraga za njima", rekao je portaparol ministarstva unutrašnjih poslova Hani Abdel Latif.

Izvor iz snaga sigurnosti na Sinaju rekao je da su militanti odlučili da oslobode zarobljenike iz straha od sukoba s vojnim snagama, kojima su ove sedmice na sjever Sinaja poslana pojačanja.

Otmičari pripadaju ekstremnoj grupi islamista "Tavid val Džihad" koja zagovara radikalniji oblik islama od onoga za koje se zalaže Muslimansko bratstvo predsjednika Mursija.

Oni su zatražili oslobađanje šestorice njihovih pripadnika koji su prošlog septembra osuđeni na smrt zbog napada na policiju na sjeveru Sinaja 2011. godine u kojem je ubijeno sedam osoba.

Otmica je naglasila prijetnju koju predstavljaju džihadisti koji su iskoristili sigurnosnu prazninu koja se na izolovanom Sinaju pojavila nakon ustanka 2011. protiv predsjednika Hosnija Mubaraka.

Galerija

Bonus video: