Izraelska vojska upozorava Asada

Šef izraelske vojske uputio sirijskom predsjedniku najdirektrniju prijetnju do sada i poručio mu da će snositi posljedice, ako se nastave napadi na izraelske snage kraj granice sa Sirijom
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2013. 16:11h

Dan nakon prekogranične razmjene vatre između izraelske i sirijske vojske na Golanu, šef izraelske armije Beni Ganc upozorava da će sirijski predsjednik Bašar el Asad snositi posljedice, ako se nastave napadi na izraelske snage kraj granice sa Sirijom.

Gancovu izjavu izraelski mediji okarakterisali su kao najdirektniju prijetnju Asadu do sada. On je precizirao je da se izraelska vojna patrola uz graničnu ogradu u noći između ponedjeljka i utorka našla tri puta na udaru vatre sa sirijske pozicije, koja je, kako je rekao, potom uništena.

Šef armije Izraela rekao je i da je napetost počela s transferom oružja, aludirajući na izraelske tvrdnje da Sirija pokušava da isporuči unaprijeđene raketne sisteme libanskom Hezbolahu. Spomenu je i Asadove pretnje, rekavši da sirijski lider ohrabruje i usmjerava pojačanje akcije protiv Izraela na Golanu.

"Ja nisam vatrena osoba, ali mi ćemo znati kako da se branimo", rekao je Ganc, objasnivši da je Izrael svaki dan suočen s osjetljivim odlukama o incidentima koji bi mogli da odvedu region u nekontrolisanu eskalaciju nasilja.

Ocijenio je da je nestabilnost, realnost, da ništa što će se dogoditi sjutra ili dan nakon toga, ne liči na ono od prije dva dana i da se situacija mijenja svakog minuta.

Ganc je podsjetio da je u posljednje četiri decenije bilo stabilnih, snažnih prijetnji sa teritorije i Sirije i Egipta, ali ih je sada zamijenila prijetnja neprijateljskog vojnog manevra, kao i komponente terorizma na egipatskoj granici i Golanu.

Pomenuo je i vezu između pojasa Gaze i egipatskog Sinaja, Gaze i Zapadne obale, Sirije i Libana.

Izraelska vojska objavila je u međuvremenu video snimak uništenja izraelskog vojnog položaja u tom najnovijem, trećem prekograničnom incidentu ove nedjelje, u trenutku kada građanski rat u Siriji traje već dvije godine i povremeno se preliva na teritorije susjednih zemalja.

Izrael vjeruje da je većina incidenata slučajna, ali da je bilo i namjernih, kao što je ovaj najnoviji.

Izraelski mediji navode da je sirijski vojni položaj prvi put uništen. Sirijska armija je prethodno saopštila da je izraelsko patrolno vozilo prešlo granicu i da je uništeno i ono i oni koji su u njemu bili, što je Izrael porekao. Tvrde da je pričinjena šteta, ali da nije bilo žrtava i da su vojnici uzvratili vatru.

Izrael je osvojio Golansku visiju u šestodnevnom ratu 1967. godine i Sirija je decenijama poštovala obaveze na osnovu dogovora o razdvajanju snaga.

Sada poznavaoci prilika kažu da se Golan našao u središtu rastućih tenzija i spekulacija, jer se sirijska kriza produbljuje i sve više dolazi do izražaja regionalna umiješanost.

Izraelske vazduhoplovne snage izvele su nedavno dva vazdušna udara kraj Damaska, što je diprinijelo rastu napetosti.

Potom je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah zaprijetio da će njegovi borci, koji pomažu Asadovim snagama protiv sirijskih pobunjenika, pomoći da Sirija oslobodi Golan.

SAD: Veća pomoć pobunjenicima ako Asad ne bude pregovarao

Državni sekretar SAD Džon Keri (John Kerry) izjavio je danas da će Vašington i saveznici iz Evrope i arapskog svijeta ojačati podršku sirijskoj opoziciji radi pomoći u "borbi za slobodu njihove zemlje", ako režim predsjednika Sirije Bašara Asada ne pristupi mirovnim pregovorima.

Keri je rekao u Jordanu da će, ukoliko svijet ne bude mogao da nađe put ka dogovornom rješenju, rezultat biti veća pomoć sirijskim pobunjenicima.

I Keri i jordanski ministar spoljnih poslova Naser Džudeh su, pak, ukazali da je cilj natjerati sirijsku vladu i opoziciju u pregovore o političkoj tranziciji u to zemlji zahvaćenoj građanskim ratom. Diplomate se nadaju da će ti pregovori početi juna u Ženevi.

Galerija

Bonus video: