Slučaj Bengazi, napredak u istrazi

FBI i druge američke obavještajne službe identifikovale osumnjičene za prošlogodišnji napad na američku diplomatsku misiju u libijskom gradu Bengaziju
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2013. 14:50h

Sjedinjene Američke Države identifikovale su petoricu muškaraca koji bi mogli da budu odgovorni za prošlogodišnji napad na američku diplomatsku misiju u libijskom gradu Bengaziju, naveli su neimenovani američki zvaničnici.

Prema tim izvorima, ima dovoljno dokaza da ih vojne snaga uhapse kao osumnjičene teroriste, ali su oni još uvijek nedovoljni da se osumnjičeni izvedu pred američki građanski sud, kao što bi to željela administracija predsjednika Baraka Obame, piše AP.

U međuvremenu, te osobe ostaju na slobodi dok FBI prikuplja dokaze.

Istraga je, međutim, usporena, jer je smanjen broj američkih obavještajaca u regionu poslije napada u Bengaziju 11. septembra 2012. Pored toga, egipatske obavještajne agencije su tek u nastanku, nakon svrgavanja pukovnika Moamera Gadafija, navodi AP.

Neimenovani američki zvaničnik je rekao da je FBI identifikovao veći broj pojedinaca za koje vjeruje da imaju informaciju o napadu ili su umiješani u njega i da se sada razmatraju načini da se oni dovedu pred sud.

Preduzimanje akcije u istočnoj Libiji, za sada nije nimalo lak posao, rekao je taj izvor koji je želio da ne bude imenovan.

FBI je ranije ovog mjeseca objavio je fotografije trojice od pet osumnjičenih i zamolio za više informacija o tim osobama. Njih su snimile sigurnosne kamere američke diplomatske misije za vrijeme napada, a trebalo je puno vremena da ih FBI vidi i prouči. Agentima FBI trebalo je tri sedmice samo da odu do Libije, tako da su libijski zvaničnici uzeli te kamere i poslali ih američkim predstavnicima u Tripoliju.

Američka ambasada u Bengaziju nakon napada

FBI i druge američke obavještajne agencije identifikovali su osumnjičene na osnovu kontakata u Libiji i na osnovu prisluškivanja njihovih razgovora. Vjeruje se da su oni pripadnici libijske militantne grupe Ansar el Šarija, čiju su borci viđeni u blizini američke misije uoči izbijanja nasilja.

Republikanski poslanici uSAD nastavili su da od administracije traže više informacija o napadu. Bijela kuća je tako 15. maja objelodanila 100 strana sa mejlovima koji pokazuju diskusiju administracije u vezi sa napadom na američki konzulat prošle godine u libijskom gradu Bengaziju. Cilj objavljivanje te prepiske jeste otklanjanje tenzija nastalih zbog tvrdnji republikanaca da je bilo prikrivanja informacija u vezi sa tim napadom.

U napadu, 11. septembra prošle godine, ubijeni su američki ambasador Kris Stivens i još trojica Amerikanaca.

Galerija

Bonus video: