SAD: Istorijski zakon o imigrantima prošao Kongres

Zakonom bi oko 11 miliona ilegalnih imigranata dobilo "privremeni imigrantski status", što bi bio prvi korak u 13 godina dugom postupku apliciranja za zelenu kartu
0 komentar(a)
marš imigranata Amerika, Foto: Beta/AP
marš imigranata Amerika, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.05.2013. 12:48h

Novi zakon o imigraciji koji bi milionima ilegalnih useljenika u SAD omogućio sticanje državljanstva prošao je prvu stepenicu u Kongresu.

Senatska komisija podržala je zakon sa 13 glasova, dok je pet bilo protiv. Tri republikanca pridružila su se demokratima u glasanju za novi zakon.

Rasprava u Senatu o zakonu koji se smatra najvećom prekretnicom u politici prema imigrantima u posljednjih četvrt vijeka uslijediće sljedećeg mjeseca.

Međutim, zakonodavci su problem imigracije pokušavali riješiti, ali - bezuspješno. Posljednja takva inicijativa bila je 2007. godine kada je zakon pao u Senatu.

Imigracijski aktivisti pozdravili su najnoviji korak u legalizaciji njihovog boravka u SAD.

Zakon je pozdravio i predsjednik Barak Obama.

Čelnik republikanskih senatora Mič MekKonel rekao je da neće blokirati senatsku raspravu, ali se nije izjasnio kako će glasati.

Zakonom bi oko 11 miliona ilegalnih imigranata dobilo "privremeni imigrantski status", što bi bio prvi korak u 13 godina dugom postupku apliciranja za zelenu kartu.

Zakon predviđa i strožiju kontrolu američko-meksičke granice, javlja BBC.

Bonus video: