Boing 787 ponovo leti u SAD

Boingov drimlajner je ponovo u ponedjeljak poletio sa Hjustonskog aerodroma za Čikago. Četvoročasovni let uspješno je objavljen
0 komentar(a)
Boing 787, Foto: Beta/AP
Boing 787, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.05.2013. 10:31h

Američka aviokompanija Junajted Erlajns ponovo je, poslije višemjesečne zabrane, odobrila letove na Boingovim avionima 787 - drimlajnerima.

Boingov drimlajner je ponovo u ponedjeljak poletio sa Hjustonskog aerodroma za Čikago. Četvoročasovni let uspješno je objavljen.

"Taj let označava povratak u redovne letove Boingovih 787 aviona", saopštila je uprava UA, jedine američke vazduhoprovne kompanije koja za sada jedina u svojoj floti ima ovaj tip letjelica.

"Naša kompanija će ove nedjelje uvesti dodatne letove na drimlajnerima izmedju Hjustona i ostalih destinacija na teritoriji SAD, dok će od međunarodnih linija 10. juna biti uveden let Denver-Tokio", saopštili su predstavnici ovog avioprevoznika, koji posejduje šest drimlajnera, i očekuju isporuku još dvije letjelice ovog tipa.

Letovi na Boingovim 787 avionima obustavljeni su širom svijeta polovinom januara zbog dva ozbiljna incidenta koja su se dogodila uslijed kvarova na litijumskim baterijama aviona.

Federalne vlasti američke aviacije (FAA) u aprilu su dale zeleno svjetlo za ugradnju nove, bolje izolovane i bezbjednije baterije. Air India, u čijem vlasništvu je šest drimlajnera, najavila je prošle nedjelje ponovo saobraćanje na ovim Boingovim letelicama.

Japanska aviokompanija All Nippon Airways, u čijem je vlasništvu najveća flota drimlajnera, čak 17, planira da ih ponovo pusti u saobraćaj od 1. juna.

Etiopijski avioprevoznik je krajem aprila obnovio komercijalne letove na ovim Boingovim letilicama.

Bonus video: