Bolivija: Morales može i treći put da bude predsjednik

Morales (53) mogao bi da osvoji 41 odsto glasova na predsjedničkim izborima, pokazala je anketa objavljena prošlog mjeseca
2 komentar(a)
Evo Morales, Foto: Beta/AP
Evo Morales, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.05.2013. 10:18h

Bolivija je u ponedjeljak usvojila zakon kojim se odobrava Evu Moralesu, predsjedniku iz redova ljevice, da se kandiduje za treći mandat sljedeće godine.

Ustavni sud je odobrio Moralesu, prvom predsjedniku starosjedelačkog porijekla, da se 2014. godine kandiduje za treći uzastopni mandat, što je izazvalo nezadovoljstvo opozicije koja je ocijenila da je odluka "na ivici zakona".

Morales je izabran januara 2006. godine, a potom ponovo izabran 2010. godine. Vrhovni sud je, medjutim, ocijenio da će 2014. godine biti prvi reizbor Moralesa po novom ustavu usvojenom 2009. godine.

Morales (53) mogao bi da osvoji 41 odsto glasova na predsjedničkim izborima, pokazala je anketa objavljena prošlog mjeseca. Glavni Moralesov protivnik, Samuel Doria Medina, mogao bi da dobije samo 17 odsto glasova.

Ukoliko pobijedi na predsedničkim izborima sljedeće godine, Morales, socijalista i veliki kritičar vlasti u Vašingtonu, biće na čelu države do 2020. godine, prenijeli su danas francuski mediji.

Bonus video: