Gvatemala: Ukinuta presuda za genocid bivšem diktatoru

Tokom istrage je utvrđeno da je vrhovni komandant oružanih snaga, general Mont znao za sistemanski pokolj najmanje 1.771 Iksil Maja
59 pregleda 0 komentar(a)
Efrain Rios Mont, Foto: Beta/AP
Efrain Rios Mont, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.05.2013. 08:27h

Vrhovni sud Gvatemale ukinuo je presudu za genocid bivšem diktatoru Efrainu Rios Montu i naložio danas novo suđenje, saopštio je sekretar tog suda.

Najnovija odluka vrhovnog suda uslijedila je deset dana pošto je tročlano sudsko vijeće osudilo bivšeg diktatora, vojnog generala i predsjednika Kongresa Monta (86) za genocid i zločine protiv čovječnosti na 80 godina zatvora zbog uloge u masakru Maja tokom građanskog rata u Gvatemali.

Tokom istrage je utvrđeno da je vrhovni komandant oružanih snaga, general Mont znao za sistemanski pokolj najmanje 1.771 Iksil Maja na zapadnoj visoravni u regionu El Kiće da nije sprečio vazdušne udare po izbeglicama koji su pobegli u obližnje planine.

Sekretar Vrhovnog suda Martin Gusman saopštio je da suđenje mora da se vrati tamo gdje je stalo 19. aprila kako bi se razmotrile podnijete žalbe, prenijela je agencija AP.

Mont je državnim udarom došao na vlast u Gvatemali u martu 1982. i svrgnut je godinu dana kasnije, takođe, vojnim pučem.

U politički život zemlje vraća se na predsjedničkim izborima 2003, ali bez uspjeha da bi 2007. Mont postao član Kongresa čime je stekao imuniteta u odnosu na podizanje tužbi za, navodne, ratne zločine protiv njega i nekoliko njegovih bivših bliskih saradnika u 1982 -83., jednoj od epizoda 30 godina dugog građanskog rata koji je u Gvatemali okončan 1996. godine.

Bonus video: