Izrael vraća Palestincima zemljište

Izraelske vlasti su obavijestili vrhovni sud da su spremne da ponište konfiskaciju zemljišta na kojem je građeno izraelsko naselje napušteno 2005.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2013. 17:59h

Palestinski poljoprivrednici će možda ponovo imati pristup svojoj zemlji na Zapadnoj obali, na mjestu gdje je bila jevrejska kolonija, napuštena 2005, objavila je danas izraelska organizacija za ljudska prava "Ješ Din".

Prema podacima te organizacije koja je uložila žalbu Vrhovnom sudu u ime vlasnika iz palestinskog sela Burka, sjeverno od Nablusa, država Izrael je obavijestila sud o odluci "da poništi konfiskaciju zemljišta na kojem je građeno ovo napušteno naselje".

Zemljište je još 1978. godine konfiskovano iz "bezbjednosnih razloga", da bi tu, kako se prvobitno planiralo, bila izgrađena vojna baza, kaže "Ješ Din".

"Umjesto baze, bespravno je građeno naselje Homeš. To naselje je napušteno 2005. godine, i ta oblast je postala zatvorena vojna zona, ali nije opozvana odluka o konfiskaciji", navodi se u saopštenju.

"Znamo da će biti opozvana odluka o konfiskaciji (...) To je dug proces, ali ako je izraelska Vlada to poručila Vrhovnom Sudu, vjerovatno neće promijeniti tu odluku", rekla je za AFP Reut Mor, predstavnica "Ješ Dina".

Kolonija Homeš je napuštena avgusta 2005, kao i još tri naselja na sjeveru Zapadne obale, u okviru evakuacije svih izraelskih naselja i vojnih baza u pojasu Gaze.

"Nažalost, znamo iz iskustva da Izrael, čak i kada priznaje Palestincima privatno vlasništvo nad zemljištem, to ne znači i da omogućava pristup istom...", dodala je ona.

Galerija

Bonus video: