Upoznajte najbogatiju ženu svijeta, koja ima 38 milijardi dolara

Bogatstvo je stekla je kao udovica Džona Voltona, sina Sema Voltona, osnivača “Volmarta”, najvećeg maloprodajnog lanca na svijetu
65 pregleda 11 komentar(a)
Kristi Volton, Foto: Www.forbes.com
Kristi Volton, Foto: Www.forbes.com
Ažurirano: 19.05.2013. 14:29h

Amerikanka Kristi Volton (58) ove je godine ponijela titulu najbogatije žene na svijetu.

Ona se nalazi na 10. mjestu ovogodišnje “Blumbergove” liste 100 najimućnijih milijardera, piše Blic.

Bogatstvo Voltonove procijenjeno je na 37,9 milijardi dolara, a stekla ga je kao udovica Džona Voltona, sina Sema Voltona, osnivača “Volmarta”, najvećeg maloprodajnog lanca na svijetu.

Voltonova u “Volmartu” posjeduje udio od 9,8 odsto, dok udio cijele porodice Volton iznosi 48 odsto, a raspolaže i udjelom od 29 odsto u kompaniji “First solar”, američkom proizvođaču tankih fotovoltažnih panela i solarnih ploča.

Kompanija nije u vlasništvu porodice Volton, već je u pitanju samostalna investicija njenog supruga, koja se pokazala kao veoma unosna i čije plodove ona sad žanje.

Iz braka sa suprugom Džonom ima sina Lukasa, članica je upravnog odbora Zoološkog vrta San Dijega i Muzeja prirodne istorije San Dijega, živi u gradu Džeklsonu, u američkoj saveznoj državi Vajoming, i poznata je po svojim filantropskim aktivnostima.

Prema procentu donacija u odnosu na ukupno bogatstvo zauzima prvo mjesto među bogatašima ženskog pola na listi novinsko-izdavačke kuće “Konde nast”.

Sa druge strane, “proslavila” se i izričitim odbijanjem da se priključi akciji “50 odsto” koju su Bil Gejts i Voren Bafet pokrenuli najprije među američkim, a zatim i među svjetskim bogatašima, i u kojoj se ovi obavezuju da će za života ili nakon smrti najmanje 50 odsto svog bogatstva donirati, odnosno zaveštati u humanitarne svrhe. Zbog toga je u jednom trenutku požnjela dosta kritika, mada ovo odbijanje samo po sebi ne mora da znači ništa drugo do da želi da zadrži punu slobodu odlučivanja o svom novcu i da ni na šta neće unaprijed da se obavezuje.

Poznato je, međutim, i da je tokom predizbornih kampanja velikodušnim prilozima pomagala republikanske političke kandidate, između ostalog i Arnolda Švarcenegera, koji je svojevremeno kao guverner Kalifornije stavio veto na jedan od zakonskih predloga kojima se “Volmart” protivio i koji je zbog toga često nazivan “Volmartov zakon”.

Bonus video: