Učiteljica optužena za vrijeđanje islama u Egiptu

Mlada hrišćanka Dimjana Abdel-Nur optužena je u Egiptu za vrijeđanje islama dok je predavala istoriju religije učenicima četvrtog razreda.
87 pregleda 0 komentar(a)
Dimjana Abdel-Nour,Egipat, učteljica, bogohuljenje, Foto: Reuters
Dimjana Abdel-Nour,Egipat, učteljica, bogohuljenje, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.05.2013. 14:35h

Slučaj 24-ovorogodišnje učiteljice Abdel Nur u južnom egipatskm gradu Luksoru počeo je kada su roditelji tri njena đaka izjavila da su se njihova desetogodišnja djeca žalila da je njihova učiteljica pokazala prezir kada je govorila o islamu u razredu.

Prema tvrdnjama roditelja Abdel-Nur je rekla djeci da je patrijarh Šenuda, koji je vodio Egipatsku koptsku crkvu sve dok nije preminuo prošle godine, bolji od proroka Muhameda.

Optužbe za bogohuljenje nisu bile rijetke u Egiptu za vrijeme 29-ogodišnje vladavine svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka ali broj takvih slučajeva naglo je porastao posljednjih mjeseci, navode aktivisti za ljudska prava. Porast ovakvih slučajeva je, po mišljenju aktivista, odraz rastuće moći islamista, posebno ultrakonzervativnih salafista.

"Salafisti proizvode ove priče", rekao je Abdel-Hamid Hasan, musliman i direktor roditeljskog savjeta u osnovnoj školi gdje Abdel-Nur predaje. Hasanova ćerka je među nekoliko đaka koji su demantovali da je Abdel-Nur rekla bilo šta loše o islamu.

Kriminalizacija bogohuljena unijeta je u ustav koji je usvojen u decembru. Od tada su pisci, aktivisti čak i jedan poznati televizijski komičar optuženi za bogohuljenje, navodi AP.

Međutim izgleda da su hrišćani glavna meta islamskih tužilaca. Aktivisti za ljudska prava smatraju da se u većini slučajeva bogohuljenja radi o pokušaju islamista da se obračunaju sa svojim protivnicima i kritičarima Muslimanskog bratstva, koje je trenutno na vlasti u zemlji.

Abdel-Nur je oslobođena u utorak uz kauciju od 3.000 dolara poslije skoro nedjelju dana provedenih u zatvoru a suđenje joj je zakazano za 21. maj. Jedan hrišćanski aktivista koji ju je posjetio rekao je da je doživjela nervni slom.

Džibrael, advokat koji zastupa Abdul-Nur rekao je da je ovo njegov 18. slučaj u kojem brani hrišćane koji su uhapšeni zato što su navodno vrijeđali islam. Među tim slučajevima njih nekoliko su bili nastavnici. On je rekao da je njegovih ostalih 17 klijenata dobilo kazne od tri do šest godina zatvora i da su u toku žalbeni postupci.

Grupa za odbranu ljudskih prava EIPR saopštila je da je zabilježila najmanje 36 slučajeva navodnog bogohuljenja tokom 2011. i 2012. godine, među kojima je 10 osoba proglašeno krivim, i da su nastavnici hrišćani česta meta.

Bonus video: